Pachetul de bazã al serviciilor medicale pentru populatie, elaborat de Ministerul Sãnãtãtii, exclude de la internarea de zi 365 de diagnostice care au o frecventã a mortalitãtii de pânã la 70%. Si medicii din Valea Jiului s-au sesizat, au luat pozitie si au fãcut propuneri ”cu subiect si predicat” specificând cã nu pot lãsa oamenii sã moarã pentru cã-i restrictioneazã un document aberant.
O furtunã în regulã a produs documentul Ministerului Sãnãtãtii – pachetul de bazã al serviciilor de sãnãtate pentru populatie – publicat de curând si este aflat în dezbatere publicã pe site-ul http://www.ms.gov.ro/?pag=178&id=12869, în care sunt specificate criteriile care fac necesarã “internarea de zi”.
Un grup de medici din Valea Jiului ne-a sesizat cã documentul în cauzã propune o “listã de excludere” a unui numãr de 325 de coduri diagnostice care sã fie excluse din lista de internare. Multe din diagnosticele respective reprezintã boli cu o mortalitate crescutã, ceea ce denotã amatorism în elaborarea unor astfel de reguli. Consecinta imediatã a aplicãrii acestora pentru medicii care îsi respectã meseria si viata va fi MINCIUNA. Adicã medicii pentru a salva vietile, pentru care au depus un jurãmânt, vor ”fenta” lista excluderilor de la internare si vor trata pacientii.
Doctorii ne-au sesizat câteva exemple halucinante de coduri de diagnostic aflate în “lista de excludere”:
– Sã excluda de la internare “Diareea acutã probabil infectioasã” (A09), care poate avea o mortalitate semnificativã la copii sau vârstnici, sau “pneumoniile virale nespecificate” (J12.9) sau “pneumonia lobarã, nespecificatã” (J18.1), de asemenea afectiuni cu mare mortalitate la vârstele extreme, dar si la vârste medii, reprezintã o mãsurã de-a dreptul criminalã.
-Exclus de la internare “Durerea localizata în abdomenul superior” (R10.1) si “Durerea localizata în abdomenul inferior” (R10.3). Astfel, ulcerul perforat si colecistita acutã cu dureri în abdomenul superior sau apendicita acutã si diverticulita acutã, cu dureri în abdomenul inferior, nu vor putea fi internate decât dacã diagnosticul de boalã este stabilit înaintea internãrii, ceea ce este rar posibil fãrã investigatii, sau dacã se foloseste diagnosticul “Sindromul abdominal acut”, un diagnostic mai putin precis decât celelalte douã, dar care rãmâne pe lista de diagnostice de internare.
– În dreptul afectiunilor ficatului este exclusã “Hepatita alcoolicã” (K70.1) ce comportã o mortalitate între 20 si 70% în timp ce un diagnostic cu totul superficial ca cel de “Boalã alcoolicã a ficatului, fãrã precizare” (K70.9), (unde se încadreazã ficatul gras alcoolic, afectiune fãrã risc imediat), rãmâne un diagnostic de internare valid. Hepatitele virale cronice B si C (B18.0, 1 si 2) sunt excluse de la internare desi biopsia hepaticã ce se efectueazã în conditii de internare este necesarã pentru stabilirea indicatiei terapeutice. În schimb, medicii pot utiliza pentru internare, diagnosticul mai putin precis de “Hepatitã viralã cronicã, fãrã precizare (B18.9)” eludând astfel prevederile listei etc.
Decizia de internare sau de neinternare trebuie luatã în functie de severitatea cazului, de aprecierea prognosticului vital si functional al afectiunii, de necesarul de investigatii si urgenta efectuãrii lor, de necesitatea unor tratamente urgente sub supraveghere medicalã.
Pentru rezolvarea finantãrii rationale a pachetului de bazã este necesar sã se restrângã gama de servicii de sãnãtate în asa fel încât un pachet al serviciilor de bazã sã poatã fi finantat pentru toti contribuabilii.
Ca urmare a acestor ”aberatii”, conform medicilor, s-a luat pozitie si s-au propus modificãri ale proiectului pentru pachetul de bazã a serviciilor medicale pentru populatie si chiar s-a ajuns la nivel parlamentar. Astfel, unii alesi au luat pozitie si au emis comunicate care criticã, cu subiect si predicat, modul de întocmire a acestui
document.
Ileana Firtulescu