A fost nevoie de o micã evaluare fãcutã de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, ca antena GSM sã nu mai fie construitã în cimitirul evreiesc. Asta dupã ce angajatii din subordinea sa subliniau cã totul e legal si cât se poate de real. Abia acum lucrurile intrã pe un fãgas firesc.

Tiberiu Iacob Ridzi este cel care a luat la puricat actele si a verificat lucrarea în teren, iar acum sãpãtura din cimitrul evreiesc ce servea drept fundatie pentru un stâlp GSM, va fi acoperitã. Sãptãmâni întregi locuitorii din apropierea cimitirului, ca si evreii din Petrosani nu au mai stiut cui sã se adreseze, dar totul pãrea atunci legal. Asta spunea clar si rãspicat angajatul primarului Marian Popescu, si nu orice angajat, ci chiar directorul tehnic, iar în argumentare a venit si cu actele pe care le eliberase. „Firma de telefonie mobilã a cerut o autorizatie pentru acea zonã, i s-a dat si este autorizatia de construire nr. 44 din 7.06 2013. Autorizatia este datã în mod legal, terenul e închiriat de la Federatia Evreiascã din România si cam asta este”, ne lãmurea Marian Popescu, directorul tehnic din Primãria Petrosani, în ziua în care locatarii de pe strada ce duce la cimitir, ca si evreii s-au revoltat cã s-au trezit cu o groapã imensã în cimitir.

Asta afirma la începutul lunii septembrie directorul din Primãria Petrosani, care profitând de lipsa primarului, plecat în concediu, grãbea lucrãrile.

Acum lucrurile parcã stau altfel si realitatea pare din alt scenariu. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã lucrarea nu se executa corect si a fost practic nevoie sã vinã el însusi din concediu, ca sã clarifice totul. „Pentru cã nu a fost respectatã autorizatia de constructie s-au sistat lucrãrile  în cimitirul evreiesc si terenul a fost adus la starea initialã. Nu s-a respectat amplasamentul si atunci, sigur cã totul a fost stopat”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

2-1Chiar dacã angajatii primãriei s-au fãcut cã nu vãd cã groapa era amplasatã fix în buza unui mormânt, acum reprezentantii firmei de telefonie mobilã trebuie sã îsi scoatã o nouã autorizatie. „Dacã vor sã facã ceva, sã facã alte solicitãri. Vom vedea exact ce vom face, dar pe acel amplasament este foarte clar cã nu se mai poate face nimic”, a mai mentionat Tiberiu Iacob Ridzi.

Pânã la verificãrile fãcute de Tiberiu Iacob Ridzi, nimic nu pãrea incorect, iar oamenii din zona cimitirul, ca si evreii din localitate au ajunsla disperare. Toti s-au adresat chiar si instantei, în timp ce directorul tehnic al primãriei, Marian Popescu considera cã totul e absolut în grafic.

Diana Mitrache