Si-a dedicat cariera în slujba cetãtenilor, cãrora le-a promis cã ei vor fi pe primul loc. Este vorba de primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeritã, care are grijã de cetãtenii localitãtii. Acesta si-a pus în joc cinci salarii pentru a-i recompensa pe cei care adunã câinii maidanezi de pe strãzile localitãtii.

”În momentul de fatã, noi oamenii suntem mult mai hãituiti decât câinii. Sunt oameni care îsi cautã hranã prin gunoaie, sunt oameni care sapã zile întregi pentru câteva kilograme  de fier vechi. În acest moment, pentru a avea mai multã grijã de oameni, înainte de toate eu asta am promis cetãtenilor cã voi avea grijã de dumnealor nu de câini, am încercat sã mobilizez cetãtenii pentru a scãpa cât mai repede de câinii din oras si pentru acest lucru motivez oamenii cu câte 20 de lei pentru fiecare animal pe care îl prind si îl aduc în centrul de protectie a animalelor. Nu tinem zile întregi animalele în centru. Plãtim tot timpul pe loc pentru câinii pe care i-au adus oamenii. Este vorba de câini care costã 20 de lei, iar cãteii se plãtesc cu 5 lei”, a declarat Cornel Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Banii pentru a-i recompensa pe cei care adunã patrupedele provin din buzunarul propriu al edilului. Acesta spune cã a recurs la aceastã mãsurã pentru a scãpa orasul de maidanezi, dar si pentru siguranta cetãtenilor.

”Mi-am sacrificat 5 salarii ale primarului si banii sunt din buzunarul propriu al primarului. Eu am un contract cu cetãtenii pe care scrie clar cã primarul trebuie sã se ocupe de cetãteni nu de câini. Am avut un caz foarte grav în municipiul nostru, pe strada Viitorului în municipiul Lupeni, o haitã de vreo 3-4 câini au muscat o doamnã de picior, a cãzut doamna din picioare, au reusit sã o miste si de gât. Dacã nu aveam norocul sã iese vreo 3-4 cetãteni dintr-o scarã care au alungat câinii probabil aveam aceeasi situatie ca la Bucuresti în cazul lui Ionut. Doamne fereste se putea întâmpla o nenorocire. Eu îi sfãtuiesc pe cei care iubesc câinii sã îsi iubeascã mult mai mult copiii, sã-si iubeascã aproapele, sã-si iubeascã vecinii, sã fie foarte atenti între ei, nicidecum sã iubim cu atâta determinare animalele”, mai spune Resmeritã.

5-1Initiativa edilului a dat si roade. Zeci de maidanezi sunt adunati în fiecare zi de pe strãzile localitãtii. Spre exemplu Bella Mezei, un tânãr din municipiul Lupeni a încercat  sã prindã patrupedele, îsnã nu a avut sorti de izbândã.

”Îi duc la adãpostul de câini. Sunt prea multi câini, muscã si lumea, trebuie sã facem ceva. Am auzit cã se dau si bani, nu am prins pânã acum. E prima zi, oamenii fac urât, nu mã lasã sã îi prind, comenteazã”, a spus Bella Mezei.

Persoanele mai experimentate au reusit sã adune câtiva maidanezi, pentru care si-au încasat banii. ”Am venit sã aduc câinii din oras pentru cã sunt multi si sunt un pericol si asa mai facem si un ban. Sunt zile în care abia prind doi câini, iau 20 de lei pe cei mari, 5 lei pe cei mici. E cam putin cã poate altii prind mai bine. Doar de acum de când primim bani prind câinii, copilul meu a fost muscat de vreo trei ori, iar vecinii nu sunt de acord sã iau câinii de acolo. Nu pot lucra nici cu câinii pentru cã ne fugãresc oamenii.

Mai le dãm mâncare, vorbim cu ei pânã îi ademenim si avem un lat cu care îi prindem. Cumpãr mâncare, tigãri din banii care îi primesc. Dacã primãria nu ne dãdea bani nu mai alergam dupã ei, acum e o atragere mai bunã”, spune Dragos Nicolae, un bãrbat care a reusit sã prindã câtiva maidanezi si sã primeascã banii pentru capturã.

Câinii strânsi de pe strãzile municipiului Lupeni vor bsta o perioadã în adãpost, iar ulterior vor fi eliberati, nu înainte de a fi castrati.

”Noi avem înainte de toate scopul de a-i steriliza acesti câini, sper sã reusim sã îi

sterilizãm pentru cã nu putem sã îi lãsãm se se înmulteascã. O cãtea fatã în jur de 8-10 cãtei si nu putem lãsa sã se înmulteascã la infinit.

S-a început prinderea lor de la intrarea în oras dinspre Vulcan spre Uricani. Sper în scurt timp sã îi prindem pe toti. Nu am spus niciodatã cã sunt de acord cu eutanasierea, dar în acelasi timp sunt de acord si îmi doresc din tot sufletul ca cetãtenii sã trãiascã în cea mai mare sigurnatã în localitate”, a mai spus edilul. Pe strãzile municipiului Lupeni au loc întreceri. Mai multe persoane aleargã dupã patrupede pentru a le prinde ca apoi sã primeascã banii pe care edilul îi oferã. Recompensa financiarã îi determinã pe locuitori sã adune maidanezii din oras.

Monika BACIU