10O zonã magnificã ar pune în valoare din punct de vedere turistic comuna Baru Mare, dacã autoritãtile ar conlucra si ar gãsi solutii pentru dezvoltarea turismului, încât ecosistemul sã nu fie afectat. Valea de unde izvorãste Streiul sau „Poteca dacilor” cum mai este numitã zona sãlbaticã, ar atrage sute dacã nu chiar mii de turisti în fiecare an. Intentii sunt dar la fel de multe sunt si obstructiile. Asa se face cã un paradis este tinut ascuns de birocratia româneascã.

Cum intri în comuna Baru Mare, la granita dintre Tara Hategului si Valea Jiului, din drumul national, pe lângã fabrica de cãrãmidã, se face o „potecã” cãtre paradis. Este locul de unde izvorãste Streiul, o zonã ascunsã între versantii ªureanului, plinã de peisaje spectaculoase unde nu întâlnesti tipenie de om. Poteca dacilor cum mai numesc bãtrânii Valea Streiului este vizitatã în fiecare an de o mânã de turisti, desi este o adevãratã comoarã, dar pentru cã nu face parte dintr-un circuit, celor interesati le-ar fi greu sã o descopere. Valea Streiului este cuprinsã în Parcul Natural Grãdistea Muncelului-Cioclovina, astfel cã se supune regulilor unei arii protejate, iar dezvoltarea turisticã este îngreunatã. „Am un proiect numai cã am si un Consiliu stiintific al Parcului foarte refractar. I-am si spãlat pe picioare, am fãcut întâlniri la mine dar merge destul de greu. (…) Este de prisos sã mai vorbim cã am ajuns în Parc fãrã dezbatere publicã,

ne-am trezit cu HG-ul fãrã sã ne anunte si nu ca sã ne cearã pãrerea. Dorim dezvoltarea zonei turistice, este unul din obiectivele mele, iar turistii au ce vizita la noi chiar si o sãptãmânã”, declarã primarul localitãtii Baru Mare, Daniel Rãducanu.

Un singur traseu

10-1Într-adevãr turistii au ce vizita pe Valea Streiului si o sãptãmânã, însã, oficial, existã un singur traseu pe care îl pot parcurge pentru a admira minunãtiile potecii dacilor, respectiv Baru – Valea Streiului – Vf. Lola – Vf. Bulzului – Vf. Porumbelu Mare. Localnicii stiu însã potecile ascunse care te scot la numeroasele pesteri ori în golul alpin de unde Streiul izvorãste. Tot pe Valea Streiului gãsim un rai al celor pasionati de speologie cum ar fi pesterile Pãlãriei, Cascadei, Cezar Manea, Gaura Boului, Ponorul de la tãul fãrã fund” sau Pestera Tecuri aflatã pe malul stâng al râului. Legendele tesute de-a lungul anilor în jurul acestei vãi stârnesc si mai mult interesul vizitatorilor.

Aici, pe Valea Streiului, ar fi fost ascunsã celebra comoarã a regelui Decebal, feritã de romani sub apele râului Sargetia, despre care se crede cã ar fi Streiul. Doar o parte ar fi fost descoperitã de romani, iar restul comorii blestemate încã mai este sub albia râului. Pentru a muta cursul apei, Decebal a folosit sclavi pe care i-a ucis ca secretul comorii sã nu poatã fi dezvãluit.

10-2

10-3

Maximilian Gânju