Sloi de oaie, tocanã de oaie, must, prãjituri de casã si multe produse traditionale. Toate aceste delicatese au fost atractia târgului de produse traditionale, organizat în Petrosani. Evenimentul aflat la cea de-a treia editie a adus la Petrosani zeci de comercianti din toate colturile tãrii. Cele mai apreciate produse tarditionale au fost cele gãtite la ceaun de bucãtari priceputi.

”Este a treia editie  în 2013 de când am început cu târgul de produse traditionale, a prins foarte bine la populatie, dupã cum stim la ceaun mâncarea este foarte bunã. Tocanã de carne de oaie si pãsatul sunt ptodusele traditionale servite aici. Pãsatul este omologat de anul trecut. În pãsat este unt de casã, brânzã de oaie, sare si apã si porumbul spart în patru într-o oalã specialã”, a spus Dorel Cãlina, bucãtarul sef.

Tocanã de oaie si pãsatul au fost cele mai apreciate preparate ale târgului de produse traditionale. Mii de persoane au gustat din aceste preparate traditionale ale momârlanilor din Valea Jiului.

3-1”E foarte bun. si eu fãceam acasã, dar aici la grãmadã si fãcute la ceaun sunt mult mai bune mâncãrurile”, spune o femeie.

Purcelusii de lapte, butoaiele cu must, mirosul de mititei dar si alte produse fãcute în casã, dupã retete traditionale, au adunat locuitorii în centrul municipiului.

”Am venit sã cumpãrãm produse naturale, sunt mult mai bune decât cele de la alimentarã. Cumpãrãm câte un pic din fiecare”, spun cumpãrãtorii.

Zeci de producãtori din Valea Jiului si nu numai s-au adunat la târg pentru a-si prezenta  produsele traditionale. Procesul pe care un produs îl parcurge pânã sã fie omologat este unul destul de complicat dar necesar pentru dezvoltarea pietei 100% romanesti.

”Avem sloi de oaie, brânzã de oaie, slãninã, jambon, de toate pentru fiecare. Toate produsele le pregãtim acasã, la Sibiu”, spune un producãtor venit tocmai de la Sibiu.

Prin acest eveniment s-a urmãrit dezvoltarea si impulsionarea productiei de produse traditionale într-o perioadã în care obiceiurile culinare se pierd în negura timpului.

3-2”Ne bucurã faptul cã avem multi participanti mai ales cã o multime de doritori s-au asezat la rând cu gândul de a gusta produsele tarditionale de aici de la noi, e vorba de ciorbã de oaie si pãsatul.

Este foarte important sã ne pãstrãm traditiile culinare pentru cã foarte multi dintre noi  ne-am nãscut si crescut la bloc si spunem cã suntem din zona asta si nu prea mai stim foarte multe lucruri, atunci ocaziile acestea ne dau prilejul de a ne lega de pãmântul pe care ne-am nãscut”, spune Dorina Nitã, viceprimarul municipiului Petrosani.

Producãtorii de produse traditionale sunt sprijiniti cu toatã tãria pentru a se putea dezvolta pe o piatã invadatã de produse strãine, iar promovarea lor nu are loc doar în judetul nostru, ci si pe plan international.

”Este foarte important sã ne pãstrãm traditia culinarã pentru cã pãstrând aceastã traditie pãstrãm si identitatea neamului. Noi ca firmã avem produse care se fãceau de acum 2000 de ani, din timpul dacilor si de aceea si brânza se numeste brânzã Burebista, e aceeasi metodã, oile pãsuneazã pe aceleasi zone ecologice asa cã e produs 100% bio. Pe lângã asta am fãcut multe produse care sunt traditionale, dar care în scurt timp vor deveni produse bio. Este vorba de cârnati de oaie, sloi de oaie. Începând din acest an avem omologat si acest produs care se serveste acum, pãsatul momârlãnesc si care este foarte apreciat de consumatori. Sunt traditii culinare pãstrate de sute de ani, chiar mii de ani si care este un lucru bun pentru cã si primãria Petrosani a reusit sã facã acest târg de produse traditionale”, spune Emil Pãrãu, unul dintre producãtorii de produse traditionale din Valea Jiului.

Valea Jiului poate fi consideratã o pepinierã a produselor traditionale. Zeci de astfel de produse sunt atestate de Ministerul Agriculturii.

3-3” În jur de 25 de produse traditionale sunt atestate în Valea Jiului. Ne bucurãm cã traditia merge mai departe, sperãm ca administratia publicã localã sã diversifice putin activitatea, sã elimine chinezãriile si produsele care nu îsi au locul aici. În rest, ceea ce am constatat este cã agentii economici care au aceste produse îsi onoreazã cartea de vizitã, sperãm sã aibã succes si sã mai vinã pentru cã e bine sã ne valorificãm potentialul zonei”, a precizat Octavian Popescu, medic coordonator CSVSA Valea Jiului.

Târgul de produse traditionale s-a aflat la editia cu numãrul trei, iar zeci de producãtori din toatã tara si sute de locuitori din Valea Jiului au luat parte la evenimentul organizat de municipalitatea de la Petrosani.

Monika BACIU