Anuntul fãcut în Cronica VJ de liderii de sindicat ai minerilor, cã vor participa la protestele initiate de BNS împotriva Guvernãrii Ponta, a stârnit o furtunã printre mineri si PSD-isti. Si asta pentru cã liderii au dublã calitate – vicepresedinte la Petrosani si membru în Comisia de Eticã a PSD Hunedoara si presedinti de organizatii sindicale. Ca urmare s-a invocat, când de o parte, când de alta, dubla trãdare – a minerilor sau a PSD, functie de interese.

Anuntatele proteste ale minerilor din Valea Jiului, ca membrii ai sindicatelor afiliate la Federatia Enegetica, la rândul ei afiliatã la Blocul National Sindical, au stârnit vii discutii pe retele de socializare, la Târgul de produse traditionale de la Petrosani, la Petrila – Cãprioara, la Vulcan – Paroseni, la teatru etc., iar în unele medii politice de aici, dintre Jiuri, existã adevãrate tensiuni. Si asta pentru cã cei ce pãstoresc minerii în calitate de lideri de sindicat sunt membrii marcanti ai PSD, chiar cu functii de conducere. Mai precis acestia sunt printre cei ce conduc si sindicatul ”rãzvrãtit” dar si paridul aflat la guvernare (organizatia localã Petrosani). Adicã eu mã rãzvrãtesc împotriva… mea?

”Puscãriabilul Savu a fost parfum pe lângã ãstia”

4-1Ca urmare, pe de o parte mineri care au prins si vremuri cu rezultate mai bune pe linie sindicalã au ajuns sã-l regrete si pe puscãriabilul Vasile Savu, fostul presedinte al LSMVJ, si el apropiat al PSD, chiar de dinainte ca PSD sã vinã la guvernarea 2000-2004, sub pretextul cã desi a furat a fãcut câte ceva pentru mineri si Vale…

”Doamnã, vã aduceti aminte când a venit Mugur Isãrescu, atunci premier, prin 1999, în Valea Jiului? Asa cum era Savu de bãdãran si hot, ãla aducea si pentru minerit. Ãla era parfum pe lângã ãstia. A zis atunci Isãrescu cã aveti aici un lider care e ca ciocãnitoarea Woody, cã n-a vrut sã-l primeascã si i-a zis cã e ocupat, si Savu a zis cã nu-i bai cã el are timp si cã îl asteaptã si a stat la usa lui pânã seara când sã plece acasã si n-a avut ce face si l-a primit pe Savu. Pãi mai avem noi lideri din ãstia. Hot-hot, dar i-a fãcut sã se uite si la noi. Pe urmã l-a adus pe Nãstase, cã ajunsese Savu prin mijmasuri de-ale lui deputat, si Nãstase a stat la masã cu minerii, a fost  cu el de la Uricani pânã la Petrila, am luat atunci parcã, la salariu vreo 45% mãrire. Deci nu s-a gândit numa la buzunarul lui, i-a pãsat si de noi. Cã tot pe atunci s-a schimbat metoda de exploatare, cã aialaltã era periculoasã rãu si s-au întâmplat accidentele de la Vulcan. A, si l-a convins pe Nãstase sã facã Euromedicul aici cã e nevoie pentru mineri. Acum avem lideri de c…, nu sunt în stare decât sã se plângã, n-au obraz si tãrie sã rezolve o problemã si atunci dau vina pe aia de la Bucuresti cã nu-i ascultã, cã nu-i primesc, sau cã îi mint. De unde stiu eu cã-i mint? Dacã si liderii ne mint pe noi? Cã nici nu mai stii ce sã crezi de când s-au spart în zeci de sindicate. Pãi îs tare prosti sã creadã cã un ministru ascultã pe unul care are 200 de oameni în sindicat. Întotdeauna vor asculta pe cei puternici cu mii de oameni. 4-2Dacã ei între ei îsi dau în cap, cine sã se uite la mascarada asta. Si vine acum ditai lideru de sindicat cu vreo 250 de oameni, de la o minã, care este si PSD-ist si îmi spune cã luptã pentru mineri. Bã, eu îs prost? Unu ca ãsta minte minerii sau îsi trãdeazã partidul. Oricum e rãu” – a declarat un fost lider de sector la Mina Petrila, care locuieste în Petrosani, care ne-a cerut sã-i pãstrãm anonimatul, dar putem spune cã era cunoscut ca Utu-Costicã printre colegi si sindicalisti.

”Pãi cine e Ponta? E tãticul lor!”

Fosti colegi de-ai lui Utu-Costicã au invocat ”poezia” din cele 10 puncte din comunicatul BNS transmis de LSMVJ, care li se par generalitãti precum ”ce ati fãcut în ultimii 24 de ani”, sau ”nu ati fost capabili de strategii” sau cã ”ati demolat sãnãtatea si învãtãmântul” etc., etc., întrebându-se unde au fost sindicatele care i-au lãsat sã facã toate astea?

”Au fost mânã în mânã cu guvernele cã le picau si lor firmituri de la masa împãrãteascã sau asa îsi pãstrau scaunele. Acum vine un PSD-ist cu acte în regulã si declarã la ziar cã va trezi Guvernul Ponta. Pãi cine e Ponta? E tãticul lor si ei vor sã-i cred. Pãi de ce dracu nu au fost la el sã-i zicã tatã dã si la ãia? Nu, nu, sã se ducã ei la proteste, cã trebuia pânã a nu se închide mineritul sã facã d-astea, dar cine sã o facã, cine sã ne reprezinte?” – a spus supãrat Marius Mitu Bende, care a precizat cã lucrat la sectorul transport, dar si la front la minele Paroseni si Livezeni.

PSD-isti care cer: ori lider de sindicat, ori vicepresedinte de partid

4-3Dinspre partea politicã, respectiv PSD, alte vociferãri, nemultumiri cu privire la sefii de partid: ce fac ãstia domnule, grevã când noi suntem la guvernare? O parte dintre acestia au atras atentia cu luni în urmã cã nu este indicat ca un lider de sindicat sã fie si PSD-ist, cu atât mai putin sã fie vicepresedinte pentru cã apar situatii de acest gen, de nemultumiri si proteste si atunci cum faci? Trãdezi partidul sau trãdezi minerii? Oricum, credibilitatea s-a dus pe pustii si dintr-o parte si din alta. Ca urmare, au fost propuneri  care  cereau ca liderul de sindicat sã fie doar lider, sau sã aleagã sã fie doar vicepresedinte PSD Petrosani.

Seful filialei de la Petrosani, Ioan Rus, a spus unor nemultumiti din PSD, referitor la acest subiect, cã nu se cade sã ia atitudine în fata unui sindicalist care a adus 150 de membri în partid – conform spuselor lor.

Mai mult, tinerii care cereau cu pancarde si scandãri specialistilor din minerit si energie din tarã sã gãsescã solutii viabile pentru salvarea mineritului –  la Work Shopul organizat de Primãria si Universitatea din Petrosani privind solutii pentru minerit/ energie – au fost aspru admonestati pânã la amenintãri cu datul afarã din partid. În tabãra ”supãratilor”

pe tineri s-a aflat chiar liderul care protesteazã acum si vicepresedintele lor – Sandu Daniel. Da, dar acum atitudinea este alta, toleranta este maximã!

Un alt PSD-ist, profesor-cercetãtor, membru în Consiliul Comitetului Modial al Energiei, al cãrui presedinte este Iulian Iancu, s-a considerat la rândul lui lezat, pentru cã de luni bune tot explicã pe posturi tv si presã scrisã cum e cu energia si mineritul pentru a sustine partidul, în sensul transmiterii exacte a informatiei, si acum vine colegul lui, pardon – seful lui pe linie de partid si îi dã toatã munca peste cap bulversând si minerii… ”E vorba de loialitate, de rãsplata la ceea ce unora, timpul, politicul, hazardul îi rãsplãteste fãrã nici un alt merit cu atâtea si atâtea avantaje” – spune, printre altele, profesorul-cercetãtor, colegul de partid al liderilor de sindicat.

”Ziaristii sunt   de vinã”…

4-4În mod normal liderii de sindicat, care aveau capul pe umeri, chiar dacã erau de partea unui partid, negociau: îmi dai pentru oameni asta si asta si la schimb îti aduc voturi. Totul este negociere în întreaga lume si nu bambiliciul de la noi…

D precizat cã toatã acestã tevaturã s-a nãscut în urma articolului ”Minerii se pregãtesc sã iasã în stradã”, din data de 4 octombrie 2013, publicat de Cronica Vãii Jiului, cu

declaratiile celor doi lideri de sindicat – Sandu Daniel si Zoltan Lakatas. Supãrati pe reactiile stârnite, unii conducãtori ai PSD Petrosani au dat vina pe ziaristi pentru declaratiile liderilor, care ”nu au spus chiar asa”, cã se rãzvrãtesc împotriva guvernului Ponta. Atunci ce fac la protest? Îi cântã ode?

Ileana Firtulescu