9Programul de reabilitare a barajului de la Valea de Pesti trebuie fragmentat în trei pãrti pentru a beneficia mai usor de finantare. Pentru reabilitarea totalã a barajului sunt necesare 3 milioane de euro, iar reprezentantii Sistemului Hidrotehnic din Valea Jiului au sperante cã începând de anul viitor se va demara prima parte a programului investitional, si anume repararea vanelor.

”La Valea de Pesti, si mã refer la proiectul integral, refacerea mãstii asflatice e undeva la 3 milioane de euro, dar se încearcã ca primã urgentã sã se repare vanele de la golirea de fund care se ridicã undeva la 20 de miliarde. Vanele au un proces de degradare, coroziunea conductei, sunt douã vane, una este de sigurantã, una este de serviciu. Barajul este în sigurantã, sunt douã vane pe aceeasi conductã si în cazul în care una se avariazã, rãmâne cealaltã de rezervã sã intre în functiune. Au 40 de ani, trebuiau reparate de mult, noi am fãcut demersurile necesare, insistãm si avem convingerea cã anul viitor cã si vanele o sã intre în reparatii capitale”, a declarat Sorin Corici, sef SH Apele Române Valea Jiului.

Din 1973, de când a fost dat în folosintã, barajul nu a fost golit niciodatã, desi de

câtiva ani prezintã fisuri, care trebuie neapãrat remediate.

De;i administratorii constructiei sunt de pãrere cã lucrãrile de reparatii sunt absolut necesare, iar efectuarea unor reabilitãri mãcar în casa vanelor din baraj reprezintã o prioritate, investitia cifratã la trei milioane de euro, a fost tergiversatã ani de zile. Barajul de la Valea de Pesti asigurã alimentarea cu apã a populatiei din localitãtile Lupeni, Uricani, Vulcan, aninoasa si o parte a municipiului Petrosani precum su a obiectivelor industriale din Valea Jiului. Acesta a fost dat în folosintã în anul 1973, are o lungime de coronament de 237,5 metri si un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apã având o adâncime de peste 53 de metri.  Bazinul hidrografic al barajului este de 31 de kilometri pãtrati, ceea ce îl situeazã pe locul 35 între cele 246 de baraje din România.

Monika BACIU