În urma controalelor efectuate de medici la începutul noului an scolar, au fost descoperiti peste 200 de elevi cu pãduchi, iar 13 cu râie.Toate cazurile de scabie au fost descoperite în unitãtile de învãtãmânt din Valea Jiului. Medicii au si o veste bunã, dupã ce au refãcut controlul n-au mai fost gãsite cazuri de pediculozã sau scabie.

Controalele în unitãtile scolare din judetul Hunedoara au fost derulate de 17 medici din reteaua scolarã, dar si de medicii de familie din zonele unde nu sunt medici scolari. Conform DSP Hunedoara au fost examinati 40.917 elevi în luna septembrie a.c., iar la control au fost descoperite 415 de afectiuni la scolari. Medicii au descoperit  si 39 de copii cu boli infectioase si parazitare precum si 8 cazuri de micoze.

În privinta scolarilor depistati cu pãduchi, au fost descoperite 209 cazuri din care  65 în zona Vãii Jiului, 65 în zona Deva, 41 în zona Hunedoara, 35 zona Orãstie si 3 în Geoagiu. Mai grav este cã s-au gãsit elevi cu râie o afectiune care se transmite foarte usor, în Valea Jiului fiind înregistrate 13 cazuri.

« Dupã recontrol nu au mai fost depistate boli infectioase si parazitare. Deci la aceastã orã în judetul Hunedoara, medicii scolari  nu au mai semnalat cazuri de pediculozã si de scabie. Pentru a mentine o stare de sãnãtate corespunzãtoare în colectivitãtile de copii  si tineri, sfãtuim pãrintii ca la începutul anului scolar, cât si pe parcursul  acestuia, dacã copilul prezintã semne si simptome de boalã acutã infectioasã si/sau parazitarã (febrã, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, roseatã la nivelul tegumentelor, semne de  grataj, agitatie) sã se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic si efectuarea unui tratament adecvat », precizeazã Dr. Cecilia Birãu, purtãtorul de cuvânt al Directiei de Sãnãtate Publicã- Hunedoara.

Maximilian Gânju