Liderii minierilor din Valea Jiului au fost luati la intrebari de cei carora le conduc destinele pe linie sindicala. De aceasta data, protestul minerilor s-a indreptat nu numai impotriva sefilor Companiei Nationale a Huilei Petrosani, dar si impotriva unor lideri de sindicat.
Oamenii sunt nemultumiti de lipsa de reactie a celor care conduc acum miscarea sindicala si nu inteleg de ce nu au luat atitudine cand au vazut ca protocoalele semnate de ei cu reprezentantii administratiei ori ai Ministerului Economiei si Comertului sunt incalcate unul dupa altul. O miscare sindicala extrem de faramitata, in care liderii nu si-au mai dat mana, ca alta data, pentru binele celor pe care ii conduc, ci au luptat de multe ori pentru propriile interese.
„Ce miscare sindicala mai avem noi? Sunt 1000 de sindicate, in loc sa fie unul, ca pe timpul lui Cozma, care sa lupte pentru noi”, spunea ieri dimineata, cu naduf, unul dintre minerii adunati in curtea Companiei pentru a-si cere drepturile. Altii l-au luat direct la intrebari pe Petre Nica, presedintele sindicatului „Muntele”, cel care inglobeaza acum cei mai multi ortaci din Valea Jiului. I-au aruncat in fata ce cred si l-au rugat sa nu mai semneze documente in alb, in numele minerilor pe care ii conduce. „Ma, nu mai semna ma, in alb tot felul de acte. Nu ne mai mintiti, ca uite unde se ajunge”, i-a reprosat lui Nica un ortac si nu a parut sa-l creada cand liderul sindicatului „Muntele”, i-a spus ca nu a semnat nimic in alb.
Mai mult, minerii au vrut sa afle de ce liderii lor nu au actionat in instanta, de exemplu, cand au vazut ca actele semnate cu oficialii din minerit si care stipuleaza chiar drepturile minerilor sunt ignorate cu buna stiinta si in mod repetat.
Nu este pentru prima data cand sindicalistii sunt aratati cu degetul si se spune ca lupta cot la cot cu administratia si uita de cei care le-au dat girul. Chiar Petre Nica a fost acuzat ca a tradat miscarea sindicala pentru unele beneficii financiare, aspecte negate vehement de acesta.
Chiar presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas – din care s-au desprins cei care fac acum parte din noua organizatie – a declarat ca tradarea ar fi costat 2.000 de lei. „Cu bani li s-au cumparat constiintele. Am niste informatii, neverificate, ca pentru o suma derizorie, de 20 de milioane de lei. Nu stiu daca este reala. Este o informatie care mi-a ajuns la ureche neoficial. Nu stiu de cine au fost oferiti banii, chiar nu stiu, dar daca eu m-am vandut pentru un leu, demonstreaza caracterul meu”, declarat Lacatas.
Carmen Cosman