Karoly Borbely: Minerii din Valea Jiului nu vor primi majorari salariale

Minerii din Valea Jiului nu vor primi majorari salariale in urma protestelor, insa o solutie pentru cresterea viabilitatii minelor ar putea fi modificarea pretului practicat de termocentralele Mintia si Paroseni, a declarat, marti, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Karoly Borbely.

“Ministerul Economiei si-a indeplinit atributiile pentru minerii din Valea Jiului. Un an s-a muncit la Bruxelles pentru ajutorul de stat, pentru ca cele trei mine neviabile sa functioneze pana in 2018, iar oamenii sa nu fie dati afara. Sunt sase ani, nu stiu daca este mult sau putin pentru reconversia profesionala. Dar trebuie sa tinem cont ca suntem in Uniunea Europeana si trebuie sa respectam regulile pe care le aplica toata lumea. De asemenea, in strategia energetica a Romaniei, minele vor fi in continuare un punct de baza.

Analizam in continuare profitabilitatea lor, costurile. Pentru Valea Jiului mi se pare extrem de grav ca nu apreciaza eforturile Ministerului Economiei, pentru ca prin acordarea subventiilor, prin aprobarea bugetului, se asigura plata la zi a salariilor, la fel si sumele pentru cei disponibilizati, precum si locurile de munca pana in 2018, iar minerii vor in continuare cresteri de salarii”, a afirmat Karoli Borbely.

Oficialul a precizat ca o incercare de a ajuta activitatea minelor ar putea fi modificarea pretului practicat de termocentralele Mintia si Paroseni, subiect ce va fi discutat, marti, intre reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai celor doua unitati. “Astazi vom avea o discutie cu reprezentantii termocentralelor Mintia si Paroseni pentru a gasi un alt pret, astfel incat sa incercam sa facem mai viabila activitatea minelor”, a spus Borbely.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei a precizat ca acordul incheiat in urma cu o luna cu angajatii din Valea Jiului nu are acoperire legala in ceea ce priveste acordarea sporurilor de periculozitate.

“Nu putem pune baza pe ceva ce nu este acoperit prin lege.

Acordul incheiat in urma cu o luna nu are acoperire legala in ceea ce priveste acordarea sporurilor de periculozitate. Discutam in continuare cu ei. Revendicarile trebuie discutate si cu Ministerul Justitiei. Acum nu avem o solutie, dar cu siguranta nu se pot permite majorari salariale. Nu putem avea un tratament diferit pentru mineri fata de cel pentru ceilalti bugetari”, a adaugat Borbely.

Reprezentantii sindicatelor din Valea Jiului se vor intalni cu cei ai Ministerului Economiei pentru a discuta despre revendicarile minerilor.

Minerii din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani protesteaza, incepand de luni, pentru ca nu au primit sporul de pericol in subteran majorat. Acestia solicita plata sporului la o valoare de 700 de lei pe luna.

Raul IRINOVICI

5 comentarii la „Karoly Borbely: Minerii din Valea Jiului nu vor primi majorari salariale

 • 6 martie 2012 la 20:49
  Permalink

  Hotilor dar pentru SNLO din Gorj al mafiotului de Condescu se poate mari salarile si sa le stergeti datoriile in Decembrie 2006 dar au bani sa sponsorizeze SNLO echipa de fotbal Panduri.

  Răspunde
  • 7 martie 2012 la 07:02
   Permalink

   Hotii sunt PDL-istii tai care-i sustin pe cei de la SNLO… acum apeleaza la preferata ta Mona Ridzi… vezi ce ajutor primesti din partea ei…???

   Răspunde
 • 7 martie 2012 la 04:29
  Permalink

  Ce spuneam eu ieri?

  „Valter Cojman says:
  Your comment is awaiting moderation.
  March 6, 2012 at 3:40 pm
  Minerii nu vor primi nimic. Ganditi-va ca, ciuma portocalie, a taiat de la bugetari, a taiat de la pensionari, a taiat de la copii, de la someri, au inchis scoli si spitale. Credeti ca minerii sunt mai cu mot si le va da si sporul de pericol marit si o marire cu 10% la salariu? Sunt doar vise si minciuni. Minciunile vin din partea liderilor care le-au dat sperante desarte minerilor. In plus, daca CEH-ul este infiintat, respectand HG 1023 din 2011, va fi si mai rau pentru mineritul Vaii Jiului.”

  Răspunde
 • 7 martie 2012 la 04:37
  Permalink

  Referitor la HG 1023/2011, redau din sectiunea a 3-a, punctul 4 ( Impactul asupra mediului ) din nota de fundamentare a HG 1023/2011:

  „Combustibilul necesar pentru functionarea centralelor pe carbuni
  este disponibil in Romania, fiind posibila asigurarea productiei pe baza
  de huila pentru urmatorii 70-80 ani.
  Noul operator economic va asigura si va stimula activitatea si
  competitivitatea carierelor de lignit existente.”

  Nici vorba de stimularea si dezvoltarea minelor de huila. Deci, prin actuala HG 1023/2011 se va asasina mineritul Vaii Jiului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.