Minerii din Valea Jiului nu vor primi majorari salariale in urma protestelor, insa o solutie pentru cresterea viabilitatii minelor ar putea fi modificarea pretului practicat de termocentralele Mintia si Paroseni, a declarat, marti, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Karoly Borbely.
“Ministerul Economiei si-a indeplinit atributiile pentru minerii din Valea Jiului. Un an s-a muncit la Bruxelles pentru ajutorul de stat, pentru ca cele trei mine neviabile sa functioneze pana in 2018, iar oamenii sa nu fie dati afara. Sunt sase ani, nu stiu daca este mult sau putin pentru reconversia profesionala. Dar trebuie sa tinem cont ca suntem in Uniunea Europeana si trebuie sa respectam regulile pe care le aplica toata lumea. De asemenea, in strategia energetica a Romaniei, minele vor fi in continuare un punct de baza.
Analizam in continuare profitabilitatea lor, costurile. Pentru Valea Jiului mi se pare extrem de grav ca nu apreciaza eforturile Ministerului Economiei, pentru ca prin acordarea subventiilor, prin aprobarea bugetului, se asigura plata la zi a salariilor, la fel si sumele pentru cei disponibilizati, precum si locurile de munca pana in 2018, iar minerii vor in continuare cresteri de salarii”, a afirmat Karoli Borbely.
Oficialul a precizat ca o incercare de a ajuta activitatea minelor ar putea fi modificarea pretului practicat de termocentralele Mintia si Paroseni, subiect ce va fi discutat, marti, intre reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai celor doua unitati. “Astazi vom avea o discutie cu reprezentantii termocentralelor Mintia si Paroseni pentru a gasi un alt pret, astfel incat sa incercam sa facem mai viabila activitatea minelor”, a spus Borbely.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei a precizat ca acordul incheiat in urma cu o luna cu angajatii din Valea Jiului nu are acoperire legala in ceea ce priveste acordarea sporurilor de periculozitate.
“Nu putem pune baza pe ceva ce nu este acoperit prin lege.
Acordul incheiat in urma cu o luna nu are acoperire legala in ceea ce priveste acordarea sporurilor de periculozitate. Discutam in continuare cu ei. Revendicarile trebuie discutate si cu Ministerul Justitiei. Acum nu avem o solutie, dar cu siguranta nu se pot permite majorari salariale. Nu putem avea un tratament diferit pentru mineri fata de cel pentru ceilalti bugetari”, a adaugat Borbely.
Reprezentantii sindicatelor din Valea Jiului se vor intalni cu cei ai Ministerului Economiei pentru a discuta despre revendicarile minerilor.
Minerii din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani protesteaza, incepand de luni, pentru ca nu au primit sporul de pericol in subteran majorat. Acestia solicita plata sporului la o valoare de 700 de lei pe luna.
Raul IRINOVICI