An nou universitar. Luni, 30 septembrie, Aula Universitãtii din Petrosani a fost neîncãpãtoare. Sute de studenti, dar si cadre didactice si invitati speciali au luat parte la festivitãtile care au marcat deschiderea noului an universitar. ”Am deosebitã plãcere sã vã adresez în numele Universitãtii din Petrosani un cãlduros bun venit pentru anul scolar 2013-2014. Deschiderea unui nou an universitar este un moment de statisticã dar si de bilant al anului anterior. Universitatea noastrã a împlinit 65 de ani de activitate iar în ultimii 20 de ani s-a tot dezvoltat pe toate planurile de învãtãmânt cât si din punctul de vedere al continutului de studenti”, a spus rectorul Universitãtii Petrosani, Aron Poantã.
La eveniment au luat parte si reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara care au dorit sã fie alãturi de studenti în aceastã zi importantã. Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Tiberiu Balint, a tinut sã sublinieze importanta cursurilor universitare în viata unui om.
”Sunt deosebit de onorat prin invitatia pe care am primit-o pentru a participa la deschiderea noului an universitar. Prima datã am participat la deschiderea anului universitar acum 25 de ani, parcã a fost ieri si eram la fel de emotionat cã si acum. Este un moment festiv si poate discursurile nu-si au rostul dar sunt necesare. Învãtãmântul este ceea ce dã pânã la urma civilizatia unei natiuni. Nu este natiune dezvoltatã fãrã învãtãmânt de calitate asa cum nu poate exista sãnãtate sau economie puternicã fãrã învãtãmânt de calitate. Pentru studenti as vrea sã le transmit cã educatia este piatra de temelie a vietii pe care o vor avea, pãrintii le pot lãsa bani, case însã toate aceste lucruri pot fi risipite de valurile vietii si de educatia pe care o primesc. Vã doresc o educatie aleasã”, a spus Tiberiu Balint, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
La deschiderea anului universitar au fost prezenti si trimisi ai Episcopiei Devei si Hunedoarei care au tinut sã le transmitã studentilor, dar si cadrelor didactice cât de bine se împleteste educatia cu religia si cu Dumnezeu.
”Ceea ce vreau eu sã vã transmit azi este si mesajul Preasfintiei Sale Pãrintele Gurie care doreste sã transmitã un mesaj de bine, sãnãtate si împliniri si doreste ca împreunã cu profesorii dumneavoastrã sã vã desãvârsiti atât în cele mintea dumneavoastrã
dar si în ceea ce priveste sufletul dumneavoastrã. Imnul acesta care este de fapt imnul nostru al tuturor prezintã o realitate concretã din care nu putem sã fugim indiferent de câte titluri, bogatii sau alte lucruri putem sã avem pe aceastã lume. Este pânã la urma rostul cu care Dumnezeu ne-a lãsat pe noi ca sã construim o lume mai bunã, sã ne construim pe noi însine în niste oameni superiori. Cu totii avem chipul lui Dumnezeu iar acest lucru înseamnã libertate, pasiune, sentimente”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei si Hunedoarei.
Rând pe rând si decanii celor trei facultãti au luat cuvântul
”Începe un nou an universitar, al 65 lea an de activitate a Universitãtii din Petrosani, vârstã cu care putine universitãti din România se pot mândri si trebuie sã spun cã si Facultatea de Stiinte a împlinit deja 20 de ani de existanta. Deci nu doar universitatea în sine are ani de vechime dar si facultatea are si acest lucru a adus experientã. Dupã 20 de ani Facultatea de Stiinte înseamnã 8 programe de studii universitare de licentã în sistemul Polonia, 6 progarme de masterat acreditate de ARACIS, care functioneazã în continuarea specializãrilor de licentã, progame la cursurile postuniversitare de formare si reconversie. Anul acesta cu o singurã exceptie am ocupat toate posturile la programele de licentã si masterat, nu am mai ocupat la o specializare care va intra în lichidare dar sperãm cã din anul universitar viitor sã o putem înlocui cu succes”, a spus Mircea Baron, decanul Facultãtii de Stiinte.
Rectorul Universitãtii din Petrosani a subliniat, cu regret, cã numãrul studentilor scade de la an la an, în schimb studentii care terminã cursurile în Dealul Institutului sunt o mândrie pentru Petrosani pentru cã multi dintre acestia si-au fãurit un viitor peste hotare.
UPET, printre cele mai ieftine universitãti din tarã
Universitatea Petrosani, printre cele mai ieftine din tarã. Alianta Nationalã a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) condamnã slaba finantare a educatiei, care se resimte „direct în buzunarele studentilor”, noul an universitar începând „cu stângul” din cauza cresterilor de taxe din majoritatea universitãtilor din tarã. Majoritatea universitãtilor din România au crescut, în ultimul an, atât taxele de studiu, cât si taxele de cãmin, potrivit studiului „Responsabilitate pentru Educatie!” lansat de ANOSR.
Analizând situatia din cadrul a 23 de universitãti din tarã, ANOSR a constatat cã în 17 dintre acestea (74 la sutã) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii în acest sens, în jumãtate dintre universitãtile analizate taxele de scolarizare fiind deja crescute începând cu noul an universitar. si la Petrosani au fost majorate taxele de studii, însã cresterea este nesemnificativã în comparatie cu alte centre universitare din tarã. La studiile de licenta taxa este de 1700 de lei, respectiv 2000 de lei la studiile masterale.
Academia de Studii Economice Bucuresti a crescut taxele pentru licentã si masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licentã, diferenta fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 si 900 de lei iar Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice si 100 de lei la domeniile umane.
Totodatã, studiul ANOSR mai aratã cã, în 57 la sutã dintre universitãtile analizate, au crescut taxele de cãmin, sau a fost discutatã posibilitatea cresterii la nivelul conducerii universitãtii. Si aici Universitatea din Petrosani se aflã printre centrele universitare cele mai ieftine. Preturile din cãmine încep de la 150 de lei si pot ajunge la 200 de lei. De precizat este faptul cã studentii sunt cazati câte doi în camerã, fatã de alte campusuri
universitare unde în camere stau câte 5 sau sase studenti.
Reprezentantii ANOSR precizeazã cã existã cãmine în care regia lunarã a atins valori record: 500 de lei – cãminul Akademos, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (doi sau trei studenti în camerã) sau 320 de lei – Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (trei studenti în camerã). Pe de altã parte, existã universitãti care oferã preturi mai mici pentru regiile lunare, însã studentii sunt nevoiti sã stea înghesuiti câtre patru sau cinci într-o camerã: 150 de lei – Universitatea de Medicinã si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi (patru în camerã), 100 de lei – Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca (cinci în camerã), 95 de lei – Universitatea Politehnica Timisoara (cinci în camerã), 120 de lei – Academia de Studii Economice (patru în camerã) – 155 de lei – Universitatea Tehnicã Cluj-Napoca (patru în camerã).
Monika BACIU