”Personal, sunt pentru criterii de invatatura, adica a putut si nu a vrut. Ar trebui sa pedepsim nemunca, iar cand motivele sunt serioase, ii dai o sansa. Nu ii intinzi o mana, ci pe amandoua pentru ca e posibil sa rateze una, dar pe a doua sigur o va prinde si acel copil se poate redresa pentru toata viata” – Sile Pop, directorul scolii nr. 6 Petrosani.
Multiplele taieri de sustinere/ajutorare sociala in conformitate cu noua legislatie ajustata in urma crizei a atins si familiile ai caror copii absenteaza de la scoala. Cum la noi este mai usor sa tai fara diferentieri pe cazuri care nu sunt cuprinse in metodologia de aplicare, aceasta lege 277/2010 este, ca multe altele, ”fara spirit”, adica schioapa avand in vedere ca legile se aplica ”in litera si
spiritul lor”, tocmai pentru a nu fi oarbe si a face mai mult rau decat bine. Acest lucru tine si de cei care o aplica, de cat de deschisi sunt la minte si de cat le pasa pentru ca scopul sa fie atins. Stiind ca scoala nr. 6 din Cartierul Aeroport Petrosani este una dintre cele mai grele scoli in ceea ce priveste conditia sociala a elevilor, de faptul ca locuiesc pe dealuri, la kilometrii buni departare de scoala, ca iarna a fost grea, ca drumurile sunt desfundate si ca autobuzele scolare pot prelua copii doar de la baza dealului, acolo unde drumurile permit, am dorit sa aflam ce se intampla cu elevii cu care soarta nu a fost prea generoasa.
Directorul scolii, Sile Pop, ne-a vorbit despre aspectul legii care TREBUIE sa fie nu doar unul sec legal, ci si unul social, precizand ca legea este facuta sa aduca elevii la scoala si nu sa-i sperie si sa-i alunge si, ca urmare, ar trebui aplicat principiul ”puterea ti-a fost data sa faci un bine”. Adica sa judeci si cu inima, pentru ca e simplu sa faci rau.
P oate nu are ce incalta…
”In fiecare unitate scolara exista un registru pentru absente, mai exista si o condica de monitorizare facuta de fiecare cadru didactic avand in vedere ca este responsabil de copii. Se poate intampla un accident sau paote savarsi o fapta reprobabila. Legea este facuta sa-i aduca la scoala pe copii si nu sa-i indeparteze. Noi am mers uneori pana la limita legii pentru ca un copil poate absenta din N motive. Sigur, cel care are tot ce ii trebuie si nu vine la scoala il privesti intr-un fel, iar pe cel cu 5 frati, care nu are ce incalta, sau care isi ingrijeste fratii cat timp parintii sunt la munca, sau alte situatii dificile, il privesti altfel. De aceea trebuie bine cantarit fiecare caz, pentru ca puterea de a decide ti-a fost data sa faci bine.
Aceasta lege ii da dreptul unui cadru didactic sa motiveze 3 absente, motivele fiind foarte serioase, iar directorul – pana la 5 zile – poate interveni doar in cazuri deosebite. Daca noi am lua masuri numai dupa absente, la 10 absente trebuie sa-i scazi nota la purtare cu un punct, desi elevul are un comportament civilizat, deci ii tai si bruma de bani care il aduce la scoala. In aplicarea acestei legi trebuie sa existe cele doua aspecte, legal si social, altfel il pierzi pe elev pentru totdeauna si nu acesta este scopul. Noi avem un program numit ”scoala vine la tine acasa” si ne ducem sa vedem care sunt conditiile elevilor, ale familiilor acestora. Pentru cei cu situatii grele cerem sprijin ONG-urilor, luam legatura cu Comisia de Tutela, cu adaposturile sociale pentru a salva acesti elevi.
Alocatia, singura sustinere pentru scoala
Vreau sa precizez ca vizitele la domiciliu nu au iesit din indadoririle dascalilor, iar frecventa la cursuri este responsabilitatea lor. Este o obligatie morala. Dascalul trebuie sa fie apropiat de copii, sa le castige increderea astfel ca elevul sa i se adreseze deschis, astfel il castigi pentru scoala. Vreau sa va spun, ca procedand asa, am avut marea surpriza sa constat cata nevoie de incredere au acesti copii, incat au venit eleve sa imi spuna ca le-a venit ciclul si nu stiu ce sa faca pentru ca acasa nu au fost pregatite pentru acest moment. De aceea, cand este vorba de copii, trebuie sa gandesti si cu inima pentru ca e simplu a face rau. Alocatiile acestea poate este singura posibilitate a copilului pentru a veni la scoala.
Personal, sunt pentru criterii de invatatura, adica a putut si nu a vrut. Ar trebui sa pedepsim nemunca, iar cand motivele sunt serioase, ii dai o sansa. Nu ii intinzi o mana, ci pe amandoua pentru ca e posibil sa rateze una, dar pe a doua sigur o va prinde si acel copil se poate redresa pentru toata viata” – a declarat Sile Pop, directorul scolii nr. 6 Petrosani.
O familie poate primi de la stat intre 30 si 200 de lei alocatie de sprijin. Conditia de baza, potrivit legii 277/2010, este ca niciunul dintre copii sa nu acumuleze in catalog mai mult de 20 absente pe semestru. Sec!
Ileana Firtulescu