Fostul primar al orasului Aninoasa, Ilie Botgros, acuzat cã din cauza lui primãria a fost nevoitã sã intre în insolventã, s-a trecut pe lista de disponibilizãri de la Mina Petrila si se pregãteste sã revinã în fortã în politicã!

Ilie Botgros a condus mai bine de 21 de ani destinele Primãriei Aninoasa, dar a pierdut în 2012 cu nici 200 de voturi în fata fostului secretar al Primãriei, Nicolae Dunca. S-a reîntors la minã,a colo de unde a plecat în 1989 ca sã câstige Primãria Aninoasa, iar acum este pe cale sã alse din mineritul si sã se reîntoarcã în fortã în politicã.

Ilie Botgros s-a înscris pe lista de disponibilizãri de la Mina Petrila, iar în 7 octombrie va fi ultiam zi de lucru pentru ex-primarul Aninoasei. “Da, este adevãrat.

4-1De fapt, acesta este si motivul pentru care am plecat din CNH la Mina Petrila. Intentionam de la început sã mã disponibilizez, dar am crezut cã programul se va aplica mai repede”, a declarat Ilie Botgros. Nu a lucrat niciodatã în subteran, ci doar la suprafatã, mai întâi la Mina Aninoasa, de unde a plecat pentru administratia publicã, iar dupã alegerile din iunie 2012 s-a reîntors în minerit. Are 43 de ani si 8 luni vechime în muncã, dintre care 21 de ani doar în administratia publicã, unde a ajuns în 22 decembrie 1989, mai întâi ca presedinte al CPUN, iar ulterior ca primar.

Banii de disponibilizare merg pe datorii?!

Minerii disponibilizati de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului vor primi o sumã fixã de bani, în cuantum de 32.500 lei brut, la plecarea din unitate, fãrã sã se mai tinã cont de criteriile de vechime, ca pânã acum, dupã cum prevede noul contract colectiv de muncã încheiat între Sindicatul Huila si administratia companiei, Ce va face Botgros cu banii? Probabil îsi va plãti o parte din datorii. „Când am intrat în administratie nu aveam nici un leu datorie.

La plecare aveam…”, spune fostul primar al singurului oras din România care a intrat în insolventã. De fapt, cam asa motiveazã si faptul cã nu  vinovat de frauda de care îl acuza actualul primar, Nicolae Dunca, cel care i-a fãcut denunt penal pentru acre e cercetat. Pentru cã nu a dat încã o declaratie la politie, Botgros spune cã nu vrea sã comenteze subiectul, dar va veni vremea când va putea face declaratii si pe aceastã temã.

Desemnat Cavaler de Ion Iliescu

Între timp îsi pregãteste revenirea în fortã în politicã, dupã ce o perioadã de timp a fost într-un con de umbrã, iar nunele sãu a  fost vehiculat doar în legãturã cu datoriile care au îngropat primãria. „Nu mã reîntorc, pentru cã eu nu am iesit niciodatã din politicã. Am avut alte proiecte prioritare. Acum au loc alegeri în partid, pe sectiile de vot… ne reorganizãm”, mai spune fostul edil. Este convins si acum cã, dacã ar fi rãmas în fruntea primãriei nu ar fi fost declaratã insolventã, la fel cum este convins cã vina nu este doar a administratiei publice. De exemplu, Guvernul nu a mai achitat niciodatã suma restantã de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi reprezentând impozitul pe salariile angajatilor de la defuncta minã Aninoasa, bani acre ar fi rezolvat o serie de probleme.

4-2De precizat cã, dacã acum e pus la zid pentru situatia în care se aflã micutul oras hunedorean, lucrurile nu au stat mereu asa. În 10 decembrie 2004, fostul presedinte Ion Iliescu i-a conferit Ordinul national Serviciul Credincios în grad de Cavaler „în semn de apreciere pentru conducerea eficientã a serviciilor publice descentralizate ale ministerelor, pentru buna gospodãrire si devotamentul pus în slujba cetãtenilor”, iar Asociatia Oraselor din România i-a decernat titlul „Primarul de Aur”.

Carmen Cosman