Vom cumpãra recipiente noi pentru a colecta selectiv gunoiul. Afirmatia apartine celor de la serviciul de gospodãrie din Petrosani, care sunt gata sã cumpere cel putin 10 containere noi, desi cu câtiva ani în urmã au mai încercat sã convingã populatia sã colecteze selectiv, contra sumei de un milion de euro.

Desi au cheltuit aproape un milion de euro pentru implementarea unui proiect ce a dat gres la Petrosani, autoritãtile locale vin acum cu încã o achizitie în acest domeniu. Este vorba despre cel putin 10 recipiente de dimensiuni mai mari, care vor ajunge în curând pe strãzi. În acestea va ajunge gunoiul menajer selectat, iar cei care le vor monta sperã sã aibã mai mult succes decât cele de pânã acum.1-1 „În cel mai scurt timp posibil, sper eu ca într-o lunã, o lunã si jumãtate, urmeazã sã achizitionãm containere de tip clopot care sunt de diferite culori, pentru plastic, pentru hârtie si pentru sticlã. Acestea vor fi amplasate pe domeiul public din Petrosani în zonele de interes: la piata centralã, la piata Dacia, în Mirco Piata Aeroport, la licee si scoli, urmând ca transportul sã fie efectuat de cãtre angajatii nostri în statia de pe Strada Cãrbunelui (n.r în Colonia din Petrosani), urmând ca aceastea sã fie valorificate”, a precizat Daniel Visan, director SPADPP Petrosani.

Cã nu sunt selectate deseurile se vede cu ochiul liber, însã, la Petrosani sunt oameni care reclamã faptul cã mizeria este la tot pasul în apropierea  blocurilor, iar unii locatari folosesc tuburile vechi si uzate, desi acestea au fost anulate. Tomberoanele colorate sunt, însã, ignorate, cã nu sunt inscriptionate corespunzãtor. „Si vecinii sunt de vinã, cã aruncã pe burlan acolo, fãrã sã coboare pânã la container. Asa a fost contruit blocul, dar ar trebui sã ne civilizãm. Nu colecteazã nimeni selectiv cã nu sunt scrise containerele si dacã ar fi, ar fi mai bine”, spune un localnic din Petrosani.

Altii dau vina pe gunoieri. „Am încercat sã colectez selectiv, dar gunoierii când rãstoarnã containerele le pun la grãmadã. Pãi mai are rost atunci sãîmi fac acasã 3 gãleti de gunoi?”, a adãugat alt localnic.

1-2Asta o recunosc chiar si cei de la primãrie, care ne spun cât vom cheltui acum pentru aceste noi recipiente. Vor fi 10 cumpãrate anul acesta, iar costul unuia se ridicã la 400, ori chiar 500 de euro. Oamenii vor fi  sensibilizati prin campanii si poate chiar amendati

ulterior, dacã nu strâng selectiv.

„O sã fie informati prin mass-media, o sã facem întruniri periodice cu cetãtenii ca sã îi sensibilizãm. Dacã nu vor întelege cã nu mai putem duce  gunoiul anapoda la container, atunci poate chiar vom trece la amenzi,desi acest lucru nu ni-l dorim acum”, a mai adãugat Visan. Programul de colectare selectivã a deseurilor, implementat de Primãria Petrosani, în urmã cu câtiva ani, nu a dat roade. Pentru achizitionarea pubelelor si pentru statia de sortare s-a cheltuit un milion de euro, însã campaniile de educare a populatiei nu au dat nici un rezultat. Oamenii au continuat sã arunce gunoiul de-a valma, dar acum nu va mai fi posibil. Asta pentru cã la deponeul ecologic nu vom mai duce decât gunoi sortat si compactat. Singurii care fac colectarea selectivã sunt cei care trec, cât e ziua de lungã, pe la container, cu saci imensi, trasi de cãrucioare,  în care adunã sticle deplastic.

Ei sunt singurii care scotocesc la container dupã sticle si singurii care deocamdatã câstigã din aceastã activitate.

„Mã trezesc de dimineata si vin aici, la container. Înainte adunam si cartoane, dar acum numai PET. Scot 40, 30, sau 50 de lei în zilele bune. Nu e usor, dar nu murim de foame si de câtiva ani m-am obisnuit sã fac asta”, spune Marian Liteanu, unul dintre oamenii care trãiesc din vânzarea PET-urilor, pe care le carã cu un cãrut imens. Situatia este valabilã aproape în toate orasele Vãii Jiului si nicãieri nu sunt adunate gunoaiele selectiv.

Oamenii de aici nu au învãtat sã-si sorteze deseurile si asta ar putea sã îi coste pe viitor,pentru cã în curând nu vom mai putea arunca orice tip de deseuri la gunoi si nici în orice cantitate.

Diana Mitrache