O situatie jenanta s-a creat la Universitatea Petrosani din cauza ca Senatul Universitatii, prorectorul, decani si sefi de departamente s-au retras de a intalnirea cu rectorul Universitatii Tehnice din Cluj cand au aflat ca rectorul, Emil Pop, nu poate sa participe. Simtind ca nu este dorit in Sala de Consiliu a UP, acesta a fost invitat la Primarie. Intalnirea a fost initiata de primarul Tiberiu iacob Ridzi, cu scopul initierii unor negocieri si atenuarea unor asperitati aparute ca urmare a probabilei nedesfiintari prin absorbtie a singurei institutii de invatamant universitar  cu traditie din Valea Jiului.

Ca urmare a tensiunilor aparute cu ocazia posibilei absorbtii a Universitatii din Petrosani de catre Universitatea Tehnica din Cluj, primarul Petrosaniului a luat atitudine. Tiberiu Iacob Ridzi a avut o serie de intalniri cu responsabilii implicati in aplicarea unei legi, care dau mana libera universitatilor sa se asocieze sau sa fie absorbite. Cum la Petrosani s-a pus problema absorbtiei, adica a desfiintarii ca entitate independenta a Universitatii din Petrosani, primarul a avut o intalnire cu

ministrul invatamantului, Daniel Funeriu, inainte de sarbatorile de iarna. In data de 3 ianuarie 2012, a sosit la Petrosani rectorul Universitatii Tehnice din Cluj pentru a sta fata in fata cu toate partile implicate in luarea unei hotarari.

„Da, cam asa s-a intamplat „

Din tabere diferite, pentru ca exista asemenea tabere in cadrul UP, respectiv pro si contra desfiintarii sau independentei pastrate prin asociere, dar si pro si contra rectorului actual, Emil Pop, avand in vedere alegerile din viitorul apropiat, am aflat ca s-a creat o situatie jenanta in Sala de Consiliu a Universitatii.

Respectiva intalnire s-a dorit a fi o masa largita a participantilor pentru a atenua asperitatile aparute. In plus se vehiculeaza din ce in ce mai mult ideea ca actualul rector al UP este interesat doar de soarta Facultatii de Mine, respectiv infiintarea unui centru de minerit la nivel national, restul facultatilor riscand a fi absorbite sau desfiintate.

Astfel, au fost invitati membrii Senatului, rectorul si prorectori ai UP, decani si sefi de departamente. Dar la momentul cand rectorul Emil Pop a spus ca nu vine la respectiva intalnire, ” s-au retras toti „. Ramasi singuri, rectorul UT Cluj si primarul s-au mutat la Primaria Petrosani si au lansat din nou invitatii. Au raspuns acestei invitatii doar prof.univ.dr.ing.  Radu Sorin, prof.univ.dr.ing. Ioan Dumitrescu si prof.univ.dr.ing. Nicolae Ilias.

” Da, cam asa s-a intamplat. In data de 3 ianuarie, am fost anuntati, pe la ora 11,00, ca suntem invitati la primarie la o intalnire cu rectorul UT Cluj. Am Participat eu, dl. Dumitrescu si dl. Ilias. Eu il cunosc de mult pe rectorul de la Cluj si vroiam sa aflu oninia sa reala, nu prin intermediari. Am analizat, am discutat, iar a doua zi am tras concluziile. Se va continua procesul de alegeri la ambele universitati, urmand ca noile conduceri sa reia in discutie variantele convenabile pentru ambele parti.

In februarie-martie vor avea loc alegeri in cadrul UT Cluj. La noi, la Petrosani, in 25 ianuarie vor avea loc alegeri pentru consiliile pe facultati. Dupa asta vor urma cele pentru membrii Senatului, iar acestia isi vor alege un presedinte. Urmeaza alegerea rectorului si prorectorilor, care vor fi validati de Senat si apoi vor fi concursurile pentru decani ai

facultatilor.

Vreau sa se stie ca am participat la aceasta intalnire pentru ca eu consider ca trebuie sa fim informati, trebuie sa fim deschisi pentru a putea fi in cunostinta de cauza la momentul unei hotarari ” – a declarat prof.univ.dr.ing. Radu  Sorin.

De precizat ca prof.univ. dr. ing. Ioan Dumitrescu si prof.univ.dr.ing. Radu Sorin par a fi principalii contracandidati ai actualei conduceri a Senatului si a UP la alegerile urmatoare. Informatia ne-a parvenit din ambele tabere concurente. Si se stie, daca e concurs, e de bine !

PDL-istul Ridzi este ” de apreciat „…

In ultima conferinta de presa a USL Petrosani, adica a doua de la infiintare, reprezentantul PNL, Alin Simota, a declarat ca „pana acum un an nu au fost probleme la Universitate. Lucrurile au plecat de cand rectorul si-a exprimat optiunea spre PSD. Pana la acel moment Universitatea se descurca, nu au fost probleme. Acum au aparut problemele. Suspect!”.  Simota a precizat ca nu trebuie politizata problema, dar declaratia sa tocmai asta a facut avand in vedere ca nu stia despre ce este vorba in cazul UP. „Nu am toate datele si nu vreau sa ma pronunt in aceasta problema”- a declarat Alin Simota.

Cei din cadrul Universitatii spun ca problema UP este cu adevarat grava si nu are legatura cu faptul ca rectorul cocheteaza cu PSD, pentru ca si ceilalti universitari, care cocheteaza cu alte partide politice, sunt de aceeasi parere : Universitatea trebuie sa existe.

„Este o prostie ce a declarat Alin Simota, cum ca rectorul are probleme de cand s-a aflat ca ar prefera PSD. Apoi am auzit discutii neprietenoase la adresa primarului Tiberiu Iacob Ridzi pentru ca a avut initiativa de a sustine continuitatea UP. Bunul simt elementar obliga orice primar, de orice culoare politica, sa ia atitudine in asemenea situatii. Si altii, de alte coloraturi politice, si noi suntem de acord ca UP este a noastra si asa trebuie sa ramana. Daca Tiberiu Iacob Ridzi a suparat pe cineva cu adevarat, atunci a suparat propriul partid si pe ministrul Funeriu . A riscat pentru binele comunitatii si pentru asta este de apreciat ” – a declarat dr.ing. Valeriu Plesea, cercetator gradul I, profesor asociat la Universitatea Petrosani.

Declaratia eleganta a PSD-istului Plesea, la adresa primarului PDL-ist, sigur va fi interpretata ca ” s-a dat cu puterea ” de catre cei care au uitat, sau nu au stiut niciodata, ca si in politica, la fel ca si in razboi, trebuie sa-ti pastrezi respectul de sine.

Ileana Firtulescu