Cateva sute de mineri de la Lonea, Lupeni, Vulcan, Livezeni si Paroseni si-au cerut drepturile in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Oamenii spun ca au ramas si fara majorarea salariala promisa prin Contractul Colectiv de Munca, dar si fara cresterea sporul de periculozitate, pentru care exista un protocol semnat inca din ianuarie cu Ministerul Economiei.
Minerilor din Valea Jiului le-a ajuns cutitul la os, iar ieri dimineata au incetat lucrul. Semnalul l-au dat cei de la EM Lonea, unde aproximativ 50 de ortaci au refuzat sa intre in sut, la schimbul I. La protestul lor s-au raliat si cei de la schimbul II, iar aproximativ 150 de ortaci au plecat, pe jos, spre Compania Nationala a Huilei petrosani. Sunt nemultumiti ca nu siu-au primit sporul de periculozitate majorat de la 600 de lei la 700 de lei, asa cum este intelegerea parafata cu Ministerul Economiei si Comertului inca din luna ianuarie. In plus, spun ca noul Contract Colectiv de Munca prevede si o majorare salariala, care de asemenea nu s-a acordat, in timp ce utilajele si echipamentele cu care sunt nevoiti sa lucreze sunt invechite.
“Ne-au mintit. Nu mai credem nimic, vrem banii nostri. Poate vi se pare putin, dar pentru noi care lucram sub pamant si 100 de lei e mult, ca ne rioscam viata acolo. Abia daca avem cu ce lucra”, spunea un miner de la Lonea. “Daca va uitati am lampa izolata cu banda de izolat, ca nu mai avem nici lampi sa ne lumineze calea sub pamant si atunci nu suntem indreptatiti sa cerem si 100 de lei in plus?”, spune un altul.
„Situatia este disperata, pentru ca am semnat si nu s-a aplicat nimic din ce am semnat. E vorba despre cresterea sporului de periculozitate, dar si de o majorare salariala. Dupa 20 de munca, ma duc acasa cu cel mult 1.700 de lei, la sfarsitul lunii. Nu avem nici cu ce lucra. Nu avem scule, nu avem lampi, nimic nu mai avem”, a declarat un miner de la EM Lonea. Lor li s-au alaturat cei de la Lupeni, care au venit cu doua autobuze, dar si minerii de la Vulcan si Paroseni, care au strabatut pe jos aproximativ 18 kilometri pentru a protesta in curtea Companiei pentru drepturile lor. Ei au marsaluit pe strazile din Valea Jiului si au strigat lozinci impotriva celor care ii reprezinta. “Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea”, ori “hotii”, au fost doar cateva dintre lozincile care au rasunat luni pe toate strazile din Valea Jiului.
Minerii au venit in fata CNH unde au cerut socoteala pentru banii lor. Oamenii au cerut demisia directorului general Constantin Jujan si a intregii echipe manageriale, insa directorul
general a precizat ca solutia nu este la el, ci la Bucuresti. „Noi am vorbit cu responsabilii din Ministerul Economiei si cei din Ministerul de Finante si asteptam sa vedem ce raspuns ne dau”, a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH Petrosani.
O delegatie a ortacilor de la fiecare unitate miniera a intrat sa discute cu cei din conducerea Companiei Huilei. „Am fost inauntru si am cerut sa purtam o corespondenta cu ministerele de resort. Vrem sa ni se spuna ce e cu salariile noastre”, a spus in fata CNH, Tiberiu Cozma, liderul minerilor de la Mina Lonea. „Ati fost pacaliti si e normal sa fiti revoltati”, le-a strigat de pe scarile CNH si Petre Nica, liderul de la Lupeni.
La aflarea vestii ca „vin minerii”, sediul administrativ al CNH s-a golit, iar jandarmii au intrat in dispozitiv, dar directorul general al CNH a negat ca ar fi hotarat evacuarea sediului. O delegatie a minerilor protestatari, formata chiar din truditorii din subteran – care nu mai au incredere in liderii lor – a intrat la negocieri cu conducerea CNH, care, la randul sau, astepta vesti de la Guvern. Minerii au cerut chiar sa vina ministrul in Valea Jiului, pentru a vedea care sunt conditiile in care se lucreaza aici. Oamenii sunt, hotarati, insa, sa nu renunte pana cand nu vor primi ceea ce au solicitat.
De precizat ca, pe toata perioada protestului, o parte a angajatilor a intrat in subteran pentru a nu pune in pericol siguranta locurilor de munca. Minerii sunt dispusi sa nu mai intre in mina pana cand nu isi vor primi banii. Ei au declarat ca lucreaza in conditii inumane si nu mai vor sa isi riste viata sub pamant, daca nici macar sporul de pericol nu le este acordat.
Carmen Cosman
Diana Mitrache