Mineritul din Valea Jiului îsi trãieste ultimele clipe crede Miron Cozma, fostul lider al minerilor. Cele patru mine viabile nu vor rezista fãrã subventie si vor dispãrea odatã cu cele aflate pe program de închidere afirmã Cozma.
Fãrã a fi ajutate de la bugetul de stat cele patru mine viabile care fãceau parte din Societatea Nationalã a Huilei, iar în prezent sunt incluse în Complexul Energetic Hunedoara, nu vor rezista crede fostul lider al minerilor din Valea Jiului.
Miron Cozma sustine cã pânã în 2018 când vor fi închise exploatãrile Petrila, Paroseni si Uricani din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului mineritul ar putea sã-si trãiascã ultimele clipe.
„Ãstia care se cred acum niste isteti, cu titlul ãsta de denumiri cum a fost SNH, prostesc tara. A închis Ponta CNH-ul si a descoperit SNH cu mine viabile. La ora asta statul nu le mai dã subventie, trebuie sã se subventioneze ei. De fapt, statul ce a fãcut: subventioneazã alea trei mine aflate pe închidere si iar scenariul este ca pe limba lor, tot pânã în 2018, sã moarã si cele 4 mine viabile, pentru cã nu vor rezista.
Cum sã reziste si sã se administreze în conditiile în care le-a închis si gura de descãrcare a cãrbunelui prin importuri de cãrbune la Mintia”, sustine Miron Cozma.
Statul n-a vrut sã exporte huila din Vale
Fostul lider sustine cã mineritul putea fi profitabil astãzi, însã nu s-a dorit acest lucru de nici un guvern. Interesul a fost pentru toti politicienii sã „mulgã” fosta Companie a Huilei de bani. Miron Cozma spune cã are si dovezi care sã-i sustinã teoria. „CNH a fãcut cheltuieli enorme pe care nu le-a vãzut nimeni. N-a întrebat nimeni si n-a vrut sã vadã cheltuielile acestei companii de stat, ce a fãcut cu banii mei, ai dumneavoastrã, ai minerilor pânã la urmã.
Nu s-a dorit ca mineritul sã mai fie o industrie viabilã pentru cã solutii erau.
De exemplu, pe vremea mea Gazprom a fãcut o ofertã de a cumpãra 700 de mii de tone de cãrbune din Valea Jiului.
M-am întâlnit cu reprezentantul Gazprom în Bucuresti si eu am cerut ofertã la CNH, la vremea aceea. Am rãmas stupefiat sã constat cã ei, cei de la CNH, vroiau sã vând a huila cu 98 de euro tona în conditiile în care noi dãdeam cu 9 euro tona. Gazprom nu putea cumpãra cãrbune cu 98 de euro si afacerea a picat”, sustine Cozma.
Maximilian Gânju