Aparitia ”pasaroiului care cloceste” dovedeste egalitatea intre sexe

Saptamâna ”Femeia conteaza”, de la Petrosani, a debutat in forta, cu provocari intre barbati si femei, intre scriitori&artisti si ceilati…

Saptamâna ”Femeia conteaza”, desfasurata sub egida USL si organizata de PSD Petrosani, a debutat surprinzator de dinamic prin asa/zisul simpozion ”Rolul si importanta femeii in politica” si prin marcarea ”Zilei internationale a scriitorului”.

La simpozionul despre femeia in politica au participat, cu doua exceptii, toate reprezentantele social democrate, liberale si consevatoare din localitatile Vaii Jiului, lideri judeteni si tineri, invitati. Timp de peste trei ore a avut loc o avalasa de pro si contra femeii, pro si contra barbatilor, mai precis a mentalitatii acestora privind femeia in politica. Dar si invers.

Barbatii au precizat raspicat ca le-ar conveni sa aiba alaturi mai multe femei bine pregatite pentru politica, pentru ca sunt meticuloase, tenace si loiale, dar ca femeile trebuie sa doareasca, sa isi asume sacrificiile acestei activitati si sa se afirme prin munca. Femeile, desi doreau sa fie tratate ca egale ale barbatilor, au lasat sa se inteleaga ca ele ar trebui oarecum protejate pentru ca sunt si mame si sotii, deci ar trebui sa munceasca de trei ori mai mult. Deci suntem egale, dar vrem sa fim protejate, nu va puteti baza pe noi, ca femei, zi si noapte asa cum cere munca de partid?!

Dezbaterile au devenit aprinse, moment in care presedintele PSD Petrosani, Ioan Rus, a intervenit pentru a destinde atmosfera. Si a reusit! In inversunarea sustinerii ideilor lansate, interventia sa a surprins initial apoi a declansat hohote de râs, astfel scopul a fost atins. Ioan Rus a dat exemplu acceptarea de catre barbati a concediului de pâna la doi ani pentru cresterea copilului, alegând sa stea ei cu copiii, ceea ce inseamna ca a fost acceptata oficial, nu numai la modul declarativ, egalitatea intre sexe. ”Daca am acceptat sa fim, noi barbatii, niste pasaroi care clocesc, inseamna ca am acceptat aceasta egalitate intre noi” – a spus Ioan Rus.

In USL, femeile vor ocupa, in listele pentru alegerile din acest an, 33 la suta din totalul candidatilor. In viitor, acest procent poate deveni mult mai mare, sau dimpotriva, mult mai mic, functie de cum se vor afirma femeile, de felul cum vor aplica aceasta egalitate intre sexe.

”Sunt singurii care si-au amintit de Ziua scriitorului”

Sala a fost plina si in 3 martie, la marcarea ”Zilei internationale a scriitorului” si a anului Caragiale. Jurnalistul si membru al Uniunii Scriitorilor, Marian Boboc, s-a aratat placut impresionat de faptul ca, in urma unor informari printre scriitori si prieteni, a constatat ca doar PSD Petrosani a stiut de existenta acestei zile si a marcat Ziua scriitoului. ”Multi nu stiau… Cred ca sunteti singurii din judet care s-au gândit la aceasta zi”- a precizat scriitorul Marian Boboc. Alaturi de el a stat artistul plastic si profesorul Robert Hummel. Cei doi au declansat o dezbatere despre ”turnul de fildes” al scriitorilor si artistilor, despre necesitatea promovarii aparitiilor editoriale si a vernisajelor  pentru a patrunde in casele oamenilor. S-a citit poezie, s-au lansat provocari…

Actorul Mihai Sima, de la Teadrul Dramatic ”I.D.Sirbu” Petrosani, a aratat, inca o data, cât de actual este I.L.Caragiale in contextul socio-economic-politic din România secolului XXI.

Ileana Firtulescu

Advertisements

Un comentariu la „Aparitia ”pasaroiului care cloceste” dovedeste egalitatea intre sexe

  • 5 martie 2012 la 17:50
    Permalink

    hehehehehe, super chestia! si cu pasaroii si cu scriitorii…

Comentariile sunt închise.