6Dupã douã zile de ecarisaj în fortã, 28 de câini fãrã stãpân au ajuns în adãpostul din Colonia Petrosani. Reprezentantii Primãriei Petrosani cred cã este un rezultat destul de bun, dar sunt de pãrere cã ar trebui fãcut ceva si în privinta proprietarilor de câini care îsi abandoneazã animalele pe strãzi din diverse motive.

La Petrosani, toamna nu se numãrã bobocii, ci câinii fãrã stãpân, adunati de pe strãzi. Vineri si sâmbãtã, hingherii din cadrul Serviciului Judetean Pentru Ocrotirea Animalelor Fãrã Stãpân au actionat „în fortã”, iar sâmbãtã la Petrosani au venit chiar masini suplimentare, de la Deva.

„În prima zi au fost douã masini si 5 oameni iar în cea de a doua zi au mai venit 3 masini suplimentare de la Deva, adicã în total 4 masini si aproximativ 8 oameni. Au fost strânsi de pe strãzi 28 de câini fãrã stãpân, care sãptãmâna viitoare vor fi sterilizati, deparazitati si crotaliati”, a declarat Nicu Tascã, purtãtor de cuvânt al Primãriei Municipiului Petrosani. Câinii vor fi eliberati pe strãzi, dupã încheierea ciclului de îngrijire la adãpostul din Colonie. De fapt, în aceastã perioadã trei maidanezi care au fost sterilizati si deparazitati au fost pusi în libertate. De precizat cã, la ora actualã pe strãzile din Petrosani sunt aproximativ 1.000 de câini fãrã stãpân, o parte dintre ei deja castrati si crotaliati. De precizat cã, în perioada 2008 – 2012, aproximativ 300 de câini au fost adoptati din adãpostul de la Petrosani. Cei mai multi au ajuns tot pe strãzi.

Este necesarã Politia Animalelor

Problema comportã, însã, douã aspecte. Pe lângã câinii nãscuti pe strãzi, mai sunt si cei abandonati de stãpânii lor, care fie se plictisesc de ei, fie considerã cã nu mai au cu ce s-i hrãneascã. Iar mediul rural nu existã încã acea deprindere a sterilizãrii animalului din bãtãturã, astfel cã cei mai multi pui ajung tot pe strãzi, abandonati de proprietari. La rândul lor, multi cresc si se înmultesc, contribuind astfel la cresterea numãrului de maidanezi de pe strãzile Petrosaniului. Pentru cã si acest aspect reprezintã o realã problemã, edilii sunt de pãrere cã ar fi necesarã existenta Politiei Animalelor, o structurã înfiintatã faptic în 2009 la nivel national, dar care în realitate nu functioneazã din varii motive. Pentru cã ar fi mai mult decât utilã si o campanie de constientizare în rândul persoanelor din mediul rural si, poate, sterilizarea gratuitã a câinilor din curtea lor, pentru cã altfel, în cele mai multe cazuri, tãranul nu îsi va putea permite aceste costuri. „Nu este o treabã simplã si implicã un numãr mare de oameni ce ar trebui implicati în aceastã activitate. Poate Politia Animalelor ar fi o solutie. Cu oamenii pe care îi avem acum e destul de greu”, a explicat Nicu Tascã.

De fapt, Inspectoratul General de Politie pentru Protectia Animalelor s-a înfiintat pe data de 04.11.2009, în baza hotãrârii judecãtoresti definitive si irevocabile pronuntatã de Tribunalul Municipiului Bucuresti, ca structurã a societãtii civile. Politia Animalelor  are drept principalã menire constientizarea opiniei publice cu privire la adoptarea unui comportament rational si uman fatã de animale si necesitatea respectãrii legii ce reglementeazã drepturile pe care animalele le au. Un lucru mai mult decât util, dar care nu a  fost pus niciodatã în practicã.

Carmen Cosman