10Primãria Petrosani, împreunã cu Consiliul Judetean Hunedoara demareazã vineri o campanie de strângere a câinilor comunitari. Din pãcate, însã, acestia se vor întoarce în scurt timp pe strãzi, cã asa e legea.

Edilii de la Petrosani si responsabilii din Consiliul Judetean Hunedoara încep, la sfârsitul acestei sãptãmâni, o actiune de strângere a comunitarilor. Hingherii vor aduna maidanezii si îi duc în adãpost. Asta, dacã si reusesc cei 5 oameni sã îi prindã pe toti. „Vineri, în municipiul Petrosani, va avea loc o actiune de prindere a câinilor fãrã stãpân. Actiunea e organizatã de Srerviciul Judetean Pentru Ocrotirea Animalelor Fãrã Stãpân, în colaborare cu Primãria din Petrosani. Serviciul judetean va pune la dispozitie doi oameni si o masinã, iar primãria va participa cu trei oameni si o masinã. Câinii care vor fi strânsi, vor fi dusi la adãpostul Lãbus din Petrosani, unde vor fi castrati si sterilizati, iar dupã aceea vor fi elberati, conform legii”, a declarat Nicu Tascã, purtãtor de cuvânt al Primãriei din Petrosani.

Din pãcate, însã, animalele ajung din nou pe stradã si nici în adãpost nu prea e loc. Asta o confirmã si cei din primãrie, care sustin cã altã solutie legalã nu existã în acest moment. Calculele, însã, aratã cã sunt prea multi maidanezi si prea putine solutii. „Adãpostul are o capacitate de 75 de custi. În fiecare cuscã intrã câte doi câini. În total 150 de locuri. În acest moment, în adãpost sunt 80 de câini”, a mai spus Tascã.

Câinii vor fi sterilizati si se merge pe ideea cã devin mai putin agresivi. Cât despre eutanasierea lor, nici nu poate fi vorba, la Petrosani. „Din informatiile pe care le am de la cei care gestioneazã în acest moment acest serviciu, nu existã aceastã posibilitate. Ei, dupã ce sunt castrati, sunt eliberati în comunitate, conform legii. Eficienta vine din faptul cã ei nu se mai înmultesc”, a mai precizat Nicu Tascã. Totusi, nimeni nu poate garanta cã nu vom mai avea câini liberi prin oras, iar maidanezii rãmân în continuare o problemã. Sãptãmânal, zeci de oameni ajung la spital cu plãgi muscate de maidanezi.

Diana Mitrache