Doar un sfert din pãrintii care au plecat la muncã în strãinãtate au notificat Serviciul Local de Asistentã Socialã din Petrosani cu privire la faptul cã cei mici sunt lãsati în grija familiei lãrgite. Pãrintii sau tutorii care au copii în întretinere si doresc sã plece la muncã în strãinãtate vor fi obligati sã notifice serviciul de asistentã socialã cu 40 de zile înainte de a pãrãsi tara, nominalizând persoana care se va ocupa de întretinerea copilului pe perioada absentei.

Mai mult, si pânã acum pãrintii care plecau la lucru în strãinãtate aveau obligatia de a anunta Serviciile de asistentã socialã.

”Începând din 2006 printr-un ordin al Autoritãtii Nationale pentru Protectia Copilului se stipula cã toti pãrintii care pleacã la muncã în strãinãtate au obligatia de a se prezenta la servicile de Asistentã Socialã pentru a da o declaratie prin care ne spuneau intentia lor de a pleca la muncã în strãinãtate si declarau câti copii au în întretinere si ne spuneau unde vor rãmâne copiii, în familia lãrgitã de obicei cu bunicii, cu unul dintre soti pentru cã nu de fiecare datã pleacã amândoi la muncã. Nu toti pãrintii fãceau asta, noul act normativ nu este încã în Monitorul Oficial, rãmâne sã vedem, s-ar putea acum sã se impunã si anumite sanctiuni pentru cã pânã acum nu prea existã o bazã legalã. Dacã oamenii plecau cu contracte de muncã statul respectiv le putea cere o dovadã din partea primãriei cum cã au notificat. Unii dintre ei mai veneau la noi sã solicite diferite lucruri si doar atunci se ajungea si la aceste declaratii. În acelasi timp noi mai fãceam si facem si în continuare, facem niste situatii centralizatoare privind copiii ai cãror pãrinti sunt plecati în strãinãtate, situatii în care le fãceam trimestrial si le comiunicam Directie de Protectie a Copilului. Aceste situatii le luãm în general de la scoli, acestea stiu mai bine, noi cu ei colaborãm, trimestrial ne dãdeau ace2-1ste situatii, la rândul nostru le întocmeam, le centralizam si le trimiteam Directie de Protectie a Copilului”, a declarat Cristina Mraz (foto), sef SPLAS Petrosani.

Potrivit ultimei centralizãri, la nivelul municipiului sunt aproximativ peste 400 de copii care au rãma în grija rudelor în timp ce pãrintii au plecat peste hotare în cãutarea unui trai mai bun.

”Din ultima centralizare fãcutã din aprilie, iunie 2013 avem 57 de familii în care ambii pãrinti au plecat la muncã în strãinãtate, în aceste familii existând 124 de copii care mai toti sunt lãsati la rudele de gradul IV. Cu un singur pãrinte avem 176 de familii în care sunt 202 copii, cu un pãrinte unic sustinãtor avem 63 de familii cu 114 copii. Un total ar fi de 440 de copii ar fi proveniti din aceste familii în care cel putin un pãrinte este plecat în strãinãtate”, a mai spus sursa citatã.

În tot acest timp, putini sunt pãrintii care au notificat Serviciul Public Local de Asistentã Socialã din Petrosani despre faptul cã au lãsat copiii în grija familiei lãrgite.

”Destul de putini, din totalul înregistrat au venit aproape un sfert din acestia, din actele pe care le avem, sã zicem undeva la 40%. Vom vedea ce prevãd ultimele norme”, a mai spus Cristina Mraz.

La nivelul judetului Hunedoara 2.266 de copii sunt lãsati în grija rudelor sau a vecinilor din cauza pãrintilor care au plecat peste hotare la muncã.

Monika BACIU