Trei familii din localitatea Valea de Brazi se judecã pentru fosta ulitã, un drum de tarã folosit de peste 100 de ani fãrã probleme, dar pe care unul dintre vecini a pus stãpânire si l-a blocat peste noapte. Situatia pare fãrã iesire, iar de câteva luni o femeie de 78 de ani si fiica ei, care are un copil de nici doi ani, sunt nevoite sã sarã trei garduri ca sã ajungã la drumul principal si asta pe proprietãtile altora.
La 78 de ani, o femeie din localitatea Valea de Brazi – Uricani este nevoitã sã sarã trei garduri pentru a ajunge la „Sfânta Bisericã”, dupã cum singurã mãrturiseste. E singurul loc unde se mai duce, în rest stã doar acasã. E prea obositor sã mai iasã si pânã la magazinul alimentar, pentru cã nu are nici un drum de acces, iar la vârsta ei sã mai sarã gardul este mult prea mult. În aceeasi situatie este si fiica femeii, care sare gardurile si cu copilul de doar un an si sapte luni în brate. O situatie apãrutã în urmã cu câteva luni, când un vecin s-a împroprietãrit, cu acordul instantei, cu vechiul drum de acces, practic o ulitã folositã din mosi strãmosi de peste 100 de ani, si a blocat accesul pentru vecinii lui. „Mã afecteazã foarte mult. Eu sunt nevoitã sã sar trei garduri ca sã ajung acasã la mine, cu copil mic în brate. Mai încalc si proprietatea altora si am fost chiar bãtutã pentru acest lucru. Dacã am nevoie de o ambulantã sau de pompieri, nu stiu ce fac. Nu mai am acces la drum. Mi s-a sistat unul, dar nu mi-au dat nimic în loc”, povesteste Raveca Bucãtaru. Si mai sunt si alte familii care au terenuri mai jos de ulita blocatã, dar nimeni nu a tinut cont de ele.
Drum blocat prin decizia instantei
Problemele privind aceastã cale de servitute au apãrut în urmã cu mai multi ani, când familia Cimponer a invocat în instantã faptul cã i-au apãrut crãpãturi în casã din cauza unei masini de mare tonaj pe care ar fi folosit-o Raveca Bucãtaru si concubinul acesteia. În consecintã a cerut magistratilor nu numai sã blocheze drumul pentru masini, dar si sã-i împiedice sã mai treacã cu piciorul, cum se spune. În proces a fost chematã si o a treia vecinã, Marina Vãgãun, prin curtea cãreia s-ar fi dorit înfiintarea unei noi ulite. A venit chiar si un expert, care, din drumul principal, a trasat liniile imaginare ale viitoarei cãi de servitute. Un raport de expertizã topograficã halucinant, care ar fi sfãrâmat mormintele pãrintilor Marinei Vãgãun, fosa septicã, conductele ce trec prin pãmânt sau fântâna. „Expertul nici nu a intrat în curtea mea si a dat douã posibilitãti de drum: peste mormintele pãrintilor mei, fosã septicã, tevi de canalizare sau pe lângã fântâna ziditã din piatrã, asa cum se construia la 1900”, povesteste Marina Vãgãun. Mai mult, aceasta a rãmas surprinsã sã constate cã în Cartea Funciarã i-au apãrut, peste noapte peste 400 mp de teren în plus, „luati” de la altã vecinã, asa încât sã se creeze aparenta existentei unei suprafete suficient de mari de teren pentru amenajarea unei noi cãi de servitute. Si, mai mult decât atât, sãtenii aratã hãrti si vechi înscrisuri din CF care relevã faptul cã vechea ulitã nu a apartinut niciodatã vecinilor lor ori vechilor proprietari ai casei, iar încurcãtura ar fi apãrut odatã cu deschiderea de cãtre familia Cimponer a unui proces de iesire din indiviziune, când calea de servitute a fost intabulatã gresit pe numele lor.
Cu vaca în spate peste gard?!
La Petrosani, reclamantii nu au avut câstig de cauzã, sentinta pronuntatã anul trecut fiindu-le defavorabilã, dupã ce instanta a fãcut chiar si cercetarea la fata locului pentru a vedea exact cum stã situatia. La recurs, însã, au câstigat, iar vechea ulitã a fost blocatã. Cei care au solicitat blocarea cãii de acces pe motiv cã ar fi proprietari pe aceasta spun cã au fost nevoiti sa apeleze la aceastã solutie radicalã pentru ca le era pusa in pericol integritatea casei. Ei spun cã accesul cu masini grele pe vechiul drum le-a crãpat zidurile casei, dar nu s-au gândit nicio secundã cã vecinii lor nu pot ajunge la propria gospodãrie. Scandalul este departe de a se fi încheiat, iar pe rolul instantei se aflã o nouã cerere, însã termen în decembrie. Grav este cã vine iarna, iar familia Bucãtaru riscã sã moarã de frig în casã, pentru cã nu poate sã-si aducã nici mãcar o roabã de lemne pentru a se încãlzi. Si, mai în glumã, mai în serios, Raveca Bucãtaru se gândeste ce va face când vaca aflatã la pãsune în munte alãturi de cireadã va veni acasã, al iernat. Cum o va trece, spate, peste trei garduri?!
Carmen Cosman