Chinezii, singurii interesati de proiectul de la Mintia. Asiaticii si-au manifestat intentia de a investi la Complexul Energetic Hunedoara, mai exact la Termocentrala Mintia. În urmã cu o sãptãmânã contractul de peste 200 de milioane de euro ce prevede modernizarea grupurilor 3 si patru de la termocentralã a fost scos la licitatie.

Pânã acum doar chinezii au achizitionat caietul de sarcini. Potrivit directorului CEH, este bligatoriu ca în acest an sã înceapã lucrãrile pentru cã altfel termocentrala nu va putea functiona cã nu îndeplineste conditiile de mediu.

”Nu existã altã variantã decât sã-l terminãm în acest an, nu avem altã variantã decât cã în acest an sã semnãm un contract. Sunt chinezii, sunt altii dar în acest an trebuie sã pornim desulfurarea pentru cã altfel Termocentrala Deva nu va putea functiona.  Pânã în acest moment nu a mai venit nimeni”, a declarat Daniel Andronache directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Mai mult, chinezii sunt interesati sã investeascã la Complexul Energetic Hunedoara pentru a-si vinde utilajele. Dacã se va încheia un contract în chinezi si Complex, Termocentrala Mintia ar scãpa de închidere, pentru cã investitiile în mediu trebuie finalizate pânã în anul 2014. CEH va trebui sã plãteascã apoi, chinezilor, suma de aproximativ 12 milioane de euro pe an, dacã acestia vor finaliza colaborarea cu noi.

Monika BACIU