10”Mai bine ne pica ceva din Justin Bieber”. Generatia 2013 a sustinut prima probã din cadrul celei de-a douã etape a examenului de bacalaureat din acest an, cu probã la limba si literatura românã.

Si cum Sadoveanu, Rebreanu sau Eminescu nu sunt contemporani, absolventii claselor de liceu nu sunt prea interesati de acestia, chiar dacã autorii sunt piatra de temelie a literaturii românesti. Candidatii au iesit entuziasmati din sãlile de examen, asta chiar dacã povesteau între ei cã nu au prea stiut mare lucru.

”Mai bine ne pica ceva din Justin Bieber. Stiam sã si cânt”, povesteste cu colegii o candidatã care a sustinut examenul de bacalaureat la proba de limbã si literaturã românã.

Brânzovenescu al lui Caragiale din ”O scrisoare pierdutã” a ajuns Brânzoceanu zilelor nostre într-o lucrare scrisã la examenul de bacaluareat.

”L-ambotezat  pe Brânzovenescu. Am scris cã îl cheamã Brânzoceanu. Cine a crezut cã ne picã Caragiale?”, povestesc candidatii între ei.

Comedia lui Caragiale a ajuns o comedie tristã a zilelor noastre, un ”tablou” care cuprinde cunostintele absolventilor de clasa a XII-a care la iesirea din sãlile de examen au trata totul cu usurintã. Asta chiar dacã se aflã la a doua sau poate la a treia încercare de a obtine o notã de trecere la examenul de maturitate.

Examenul de maturitate este tratat cu copilãrie de candidati, chiar dacã acest examen le dã posibilitatea continuãrii formãrii profesionale în vederea unei reusite în carierã. Se pare însã cã tinerii zilelor noastre sunt mai interesati de o

carierã muzicalã, de modeling sau de ce nu se pare cã se pricep sã fie

comedianti. Brânzovenescu devenind Brânzoceanu.

Monika BACIU