Deputatul PNL de Hunedoara a lansat un atac dur impotriva conducerii Termocentralei Mintia, pe care o acuza de management defectuos impotriva intereselor nationale. Desi anul 2011 a fost unul secetos, iar repercusiunile lipsei de apa vor fi simtite si in 2012, Tiberiu Borca, directorul Termocentralei Mintia, nu si-a facut la 1 octombrie anul trecut stocul necesar de carbune, de minim 400.000 de tone.

In prezent, in loc sa fie cumparata Gigacaloria cu 65 de lei, este cumparata din import cu 85 de lei, Mintia mergand astfel in pierdere.

”Intr-un an normal, la 1 octombrie, Mintia trebuia sa faca stocul de 400.000 de tone. Daca este seceta, cum a fost anul trecut, stocul trebuia sa fie mai mare. Daca stocul ar fi fost facut din timp, s-ar fi platit 65 de lei pe Gigacalorie, nu ca acum, 75 de lei sau 85. Tiberiu Borca a achizitionat numai 100.000 de tone de carbune, ceea ce inseamna ca Mintia merge in pierdere, insa, din cate vad, nimeni nu-l trage la raspundere pe Borca. Daca Tiberiu Borca ar fi avut viziune, probabilitatea ca Mintia sa aiba profit ar fi fost mult mai mare, iar comanda pentru Valea Jiului ar fi fost alta”, sustine deputatul PNL de Hunedoara, Bogdan Timpau.

Mai mult, deputatul national liberal sustine ca, in prezent, Mintia lucreaza la turatie maxima, cu patru grupuri, lucru confirmat si de surse din interiorul termocentralei.

”Acum se lucreaza in plin, cu patru grupuri, numai ca grupurile produc putin. Este adevarat ca acum Mintia nu mai are carbune, a ars tot si Borca are probleme cu huila din Valea Jiului, care nu este chiar asa de buna, 50% din ea este piatra. Acum Mintia se afla la mana CNH, care nu da carbune suficient. Dar cand va veni primavara, se va termina si cu productia la Mintia, pentru ca acum, din cauza secetei, Mintia lucreaza si pentru hidro, dar cand partea hidro isi va reveni, Mintia nu va mai avea productie”, avertizeaza surse din cadrul termocentralei.

Constantin Jujan, directorul general al Companiei Nationale a Huilei, a preferat sa dea un raspuns diplomatic: ”Mintia cumpara carbune de la noi, nu pot sa spun pretul, vom negocia. Da, CNH poate asigura cat carbune vrea Mintia”.

Tiberiu Borca nu a putut da vreun raspuns intrebarilor noastre, motivand ca se afla intr-o sedinta prelungita.

Anamaria NEDELCOFF