9Eroii nemului nu au decât un soclu la Petrosani. Ar fi nevoie de un monument si asta admit si cei din  Consiliul Local al municipiului Petrosani, în timp ce veteranii de rãzboi mai sperã sã-si comemoreze eroii la soclul din fata Casei de Culturã „Ion Dulãmitã”.

Asta dupã ce s-a luat decizia ca acolo sã fie amplasat un monument semnificativ si a fost demolat ceasul care a stat pe soclu zeci de ani. Problema a fost ridicatã si de consilierii locali la ultima lor întâlnire. Mai multi alesi au ridicat problema necesitãtii acestui monument, mai ales cã acum soclul e gol si, de ani buni, se tot vorbeste despre eroii nostri. „Au existat puncte de vedere, joi, în Consiliul local, vis a vis de necesitatea construirii acestui monument pânã la data de 1 decembrie, având în vedere cã se împlinesc 95 de ani de la Unirea din 1918 si ar trebui sã marcãm acest moment prin dezvelirea monumentrului si astfel sã ne arãtãm recunostinta fatã de înaintasii nostri”, a declarat Dorina Nitã, viceprimar Petrosani.

Altii, însã, cred cã traversãm o perioadã  de crizã si cã nu e momentul sã ridicãm mnonumente pe bani publici. Au fost si voci în sedinta urbei ce au mentionat cã eroi sunt minerii din subteran si pentru noi, cei din Petrosani, statuia minerului din Parcul „Carol Schreter” e locul ideal de comemorare al eroilor neamului. Acesta a fost dat ca alternativã, în situatia în care nu se gãsesc bani pentru un nou monument, iar ideea i-a apartinut omului de litere Valeriu Butulescu. „Zona noastrã e o zonã în care, desi putini stiu, mai multe victime avem, nu neapãrat în urma diverselor rãzboie si lupte ce s-au purtat, ci mai ales din cauza muncii din subteran, unde victimele au fost chiar mai numerose decât în trãzboaie si astfel am putea sã marcãm evenimentul, la fel de bine, si la monumentul minerului. Cred cã pânã la 1 decembrie vom reusi sã ne onorãm promisiunea si sã ridicãm acest monumet al eroilor”, a mai adãugat Dorina Nitã.

Toate avizele pentru acest monument au fost eliberate deja si au existat si mai multe propuneri pentru un astfel de monument. Deocamdatã, însã, nu a fost fãcutã o selectie de oferte, dar sunt premize ca pânã de Ziua Nationalã sã avem unul la Petrosani, pe soclul ce acum are doar o placã comemorativã si atât.

Diana Mitrache