Stâna-muzeu, loc de atractie pentru copii. În Petrosani se gãseste o stânã-muzeu. Aceasta este amplasatã în curtea Bisericii Sfânta Varvara din Petrosani unde functioneazã si complexul etnografic.
Etnologii au observat cã, odatã cu diminuarea importantei cresterii animalelor, momârlanii si-au abandonat treptat si specificul etnocultural, multe din traditiile lor supravietuind artificial datoritã unui grup restrâns de oameni, în special preoti.
Acestia au înteles valoarea inestimabilã a fenomenelor de culturã si civilizatie momarlaneasca. Unul dintre ei este Octavian Patrascu, preotul bisericii construite din banii minerilor din Valea Jiului, Sfânta Mare Mucenita Varvara.
”În cadrul complexului etnografic pe lângã casa muzeu si celelalte obiective care sunt toate din lemn si piatrã de Jiu avem si stâna muzeu care este construitã aici, însã dupã modelele si formele stânelor vechi, si ea este inauguratã si prevãzutã cu tot ce trebuie, cu tarc, cu strungã si cu obiectele necesare”, a spus preotul Octavian Pãtrascu.
Micuta stânã-muzeu este punctul de atractie pentru copii, care vin în grupuri organizate pentru a vizita acest obiectiv entografic, specific momârlanilor din Valea Jiului.
”Este vizitatã si copiii si pruncii se bucurã când intrã în tarc si se joacã de-a turma de oi, e o încântare pentru copii. În Petrosani avem un mic muzeu, obiectiv etnografic care meritã sã fie vãzut si pretuit”, a mai spus preotul.
Valea Jiului a fost, de cele mai multe ori, ignorata ca zona etnograficã autenticã, intrând mereu în conul de umbrã al mineritului si al evenimentelor social-politice legate de acesta. Cercetãtorii obisnuiesc sã spunã cã, la momârlani, oaia este simbolul propriei identitãti culturale.
Monika BACIU