Sute de localnici din Petrosani beau „apã de izvor” si spun cã este mult mai bunã decât cea de la robinete, fãrã sã stie cu adevãrat ce consumã. Doar printr-o întâmplare adevãrul iese la ivealã, asa cum s-a întâmplat cu „izvorul” de la Universitatea Petrosani, care brusc a „secat”.
Zeci de oameni cãrau zilnic bidoane cu apã de la „izvorul de la Universitatea Petrosani”. De ani de zile apa tâsnea din pãmânt, iar cineva s-a gândit sã si amenajeze locul. În mlastina creatã de scurgerea apei au fost montate câteva dale de beton, iar pentru ca accesul sã fie mai facil, din parcare s-au construit niste trepte din lemn, cu balustradã, mai ales cã vârstnicii erau cei care veneau cel mai des aici. Iar pãrerea unanimã era cã apa este foarte bunã, rece ca gheata, si net superioarã celei de la robinet. Asta desi nimeni nu a fãcut nicio analizã a apei, niciodatã. De câteva zile, izvorul a secat. Nicio picãturã de apã nu mai curge pe teava ce iese dintr-un mini-cãmin din beton. Iar cei care erau obisnuiti sã vinã aici dupã apã au fost dezamãgiti sã constate cã izvorul lor preferat nu mai are apã.
„O sã caut alt izvor, dar tare îmi plãcea apa de aici. Nu stiu ce s-a întâmplat, cred cã seceta este de vinã”, a spus un bãrbat care a rãmas cu bidoanele goale. Si ca el, multi altii, care cãutau explicatii stiintifice pentru secarea sursei de apã. Misterul a fost dezlegat, însã, repede, iar explicatia este pe cât de simplã, pe atât de hilarã.
„Izvorul” atât de apreciat de o grãmadã de oameni din Petrosani provenea de fapt de la o conductã spartã a furnizorului de apã potabilã din Valea Jiului, SC ApaServ Valea Jiului SA. Si, odatã cu remedierea defectiunii, s-a gãtat si cu „apa de izvor”. Informatia a fost confirmatã si de Cristian Ionicã, sef Departament Productie la ApaServ Valea Jiului SA.
„Da, într-adevãr, acolo era o aerisire, care în timp s-a astupat si nu am stiut de ea. Am avut unele bãnuieli, dar acolo este, de fapt, o retea mai veche, cu care ne-am intersectat, si care nu apãrea pe hãrtile noastre”, a declarat Cristian Ionicã. Vechea conductã venea de la rezervorul de la Brãdet, situat mai sus de Universitatea Petrosani, o zonã de deal, cu sol instabil, care în timp a afectat si conducta. Si, cum spãrtura era în pãmânt, a fost destul de dificil de gãsit locul cu probleme. Iar dupã repararea spãrturii, presiunea în aval a scãzut si „izvorul” a rãmas fãrã apã.
Beau „apã de izvor”, dar nu stiu ce consumã
Sute de oameni din Petrosani iau zilnic apã de la izvoarele din zonã. Niciunul nu este, însã, avizat, dar nimãnui nu îi pasã. Oamenii fac asta de zeci de ani si nu se tem cã apa ar fi contaminatã, chiar rapoartele Directiei de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara au scos la ivealã faptul cã nu toate izvoarele sunt potabile. Captãrile de apã au fost amenajate de localnici, dar nicãieri nu este vreo inscriptie din care sã rezulte cã apa e potabilã. Chiar si asa, însã, izvoarele sunt la mare cãutare, cu atât mai mult cu cât apa de aici este gratuitã!
Carmen Cosman