Colinele sterpe de cantec si padurea vlaguita de clorofila se caznesc, din rasputeri, sa revina la viata. Dupa calendar, a venit primavara. Dar, cum la noi toate s-au intors cu susu-n jos, cum nametii mai acopera o treime din tara, nu stim sigur ca a venit primavara. Unii zic ca da, altii zic ca nu…

Din 1 martie pana dupa 8 ale lunii, a inceput isteria preamaririi gingasiei, frumusetii, iubirii de iubite, mame, sau tovarase de munca si viata, ce s-o mai lungim, e lucrul dracului. Femeia e la putere. Macar in zilele astea, o da dracului de cratita si se simte si ea mai om. Lasand gluma la o parte, chiar daca pana si lucrurile astea intime au ajuns sa fie exploatate comercial, merita sa acordam domnisoarelor si doamnelor gratitudinea noastra, macar pentru faptul ca sunt forme de viata nascatoare de viata… Sarut mana fetelor, sa fiti iubite!

Pana acum a scris „aripa” melancolica a caracterului meu.

Sa nu-mi dezamagesc cititorii fideli (mai ales pe cei care-mi citesc articolasele, uneori integral, la posturile de radio si TV locale) voi scrie cu „aripa” flegmatica. Flegmatica, dar serioasa, altfel ma taie de la cascaval directorul publicatiei…

Asadar, a fost 1 Martie. Domnisoarelor si domnilor, stimati radioascultatori si telespectatori, dragelor si dragilor, ba Cornele, incep… babele.

Fiecare isi alege baba si vede (dupa vreme) cum ii e sorocul. Numai ca, bulversati de atatea zambile, ghiocei, martisoare si alte bazaconii, am uitat ca s-a facul oul 1 (un) leu, ca mai e mult pana dau urzicile si loboda, ca urla tara dupa medicamente si ca ne-am „lustrat”  pana ne-au sarit capacele. Ii „lustram” pe comunisti, dar uitam de utecisti si nu-i stim pe securisti… Romania, tata, ce, uitam unde traim?

Ca tot omul, mi-am ales si eu o baba. Bine, mai multe, dar la asta tin cel mai mult, fiindca e „la moda”. Fiind „la moda”, a scos lumea-n strada, ceea ce inseamna ca are valoare. Este vorba despre Baba, cu „B” mare, ala de la Invatamant. Baba din „Clasa 0”, din banca de la geam.

Zeci de mii de parinti trebuie sa-si inscrie copiii in… clasa zero. Ba, nene, iti vine sa-ti bagi picioarele-n ea de Reforma, daca asta e reforma! Lasati, ba, copiii sa-si traiasca linistiti copilaria! Umbla bietii parinti cantauri, debusolati pe la scoli, fac dosare, fac schimburi de domiciliu, dau spagi, numai sa-si inscrie copiii in clasa… zero.

…Parca-l si vad pe Gigel din clasa Zero B cum scrie el disciplinat „Ana are mere”, „Baba are bere” etc. Am sperat intr-o Reforma „clasa intai” si ni se ofera una „zero barat”!

Vin babele. Daca mai apuc anul viitor, vreau o Baba noua! Una cu chiloti de tabla!

Mircea BUJORESCU