9Fructele de pãdure, vânzare slabã. comerciantii fructelor de pãdure din Petrosani se plâng de faptul cã nu au vânzare, asta desi spun ei cã preturile sunt destul de accesibile tuturor buzunarelor.

Mai mult, negustorii spun cã oamenii nu iau în considerare munca depusã pentru culegerea fructelor din pãduri. ”Afinele le vând cu 10 lei, dar mai si negociez. Oamenii sunt sãraci, nu au bani. Si dacã am cere 5 lei tot li s-ar pãrea mult, dar ei nu se gândesc cât muncim noi pânã le adunãm, pe unde mergem dupã ele si trebuie sã le si curãtãm”, a spus unu din comercianti.

Pentru a-si vinde marfa, precupetii apeleazã si la partea curativã a fructelor de pãdure. Cãtina sau ginsengul românesc poate fi consideratã o delicatesã date fiind preturile de vânzare. 20-25 de lei kilogramul, atâta cer comerciantii pentru acest fruct cu multiple remedii terapeutice.

”Cãtina e 25 de lei kilogramul, dar e foarte bunã pentru sãnãtate. contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât mãcesul si de zece ori mai mult decât citricele. Catina poate fi si cel mai bun vaccin antigripal”, spune un alt comerciant. Mai mult, bãrbatul spune cã de cãtinã sunt interesati în principal nemtii care cumpãrã kilograme întregi. ”Cantitãti mari de cãtinã le vând la germani. Am o colaborare veche cu ei si în fiecare an le trimit zeci de kilograme. Strãinii apreciazã fructele noastre”, mai spune omul. Catina este un arbust fructifer ale cãrui beneficii se cunosc încã din antichitate. Se pare cã ar fi originarã din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani în 9-1medicina traditionalã. În România, catina creste în mod sãlbatic în zona subcarpaticã din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pânã la Olt. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogatã si în beta-caroten (mai mult decât contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Fructele de catina se recolteazã din august pânã la sfârsitul lui octombrie. Catina sub formã de ulei (uleiul de catina) este benefic în afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si în alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat în seama îl are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, rãguselii, gripei, rãcelii, intoxicatiilor si leucemiei. Catina este consideratã un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicatã si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

Monika BACIU