7O mânã de împãtimiti ai muntelui si iubitori de colectii au gândit un proiect, iar cu sprijinul administratiei locale vor amenaja un Muzeu al Turismului Montan. Cei care au piese ce ar putea deveni exponate,sunt asteptati sã le doneze, ori sã le închirieze.

Ideea unui muzeu al turismului montan a venit dupã ce în alte tãri acest lucru îl întâlnesti în toate statiunile de munte si cum în Parâng se schiazã de zeci de ani, locatia a fost aleasã la Petrosani. Colectia deja numãrã o serie de piese importante, schiuri vechi, obiecte folosite la prepararea hranei în munte, ori aparate foto, reviste si cãrti. „Ideea asta a venit de la Clubul Veteran Mont, cu sediul în Craiova.

În primã fazã au fost cooptate alte asociatii, dar pânã la urmã Asociatia Pro Parâng a semnat un parteneriat cu primãria, în vederea înfiintãrii acestui muzeu.

7-1Primele obiecte au fost donatii de la colegii de la Craiova, iar acum suntem în stadiul de achizitionare de obiecte si unele piese trebuiesc conservate”, ne-a povestit Dumitru Ioan Puscasu, membru Pro Parâng. Membrii Pro Parâng asteaptã donatii si spun cã vor expune în toamnã mai multe piese, pentru a atrage colectionarii în acest proiect.  „Nu conteazã cã sunt cãrti, obiecte ce au fost folosite în diverse expeditii, dacã au bunã-vointã, sã le doneze cãtre muzeu. Mai existã si varianta custodiei, dar asta o putem realiza doar când vom face expozitii. Prima expozitie va fi în toamnã, însã, pânã atunci cei care au obiecte si vor sã le doneze o pot face oricând. Atunci când vor fi suficiente exponate, administratia localã intentioneazã sã realizeze muzeul- primul de acest fel din zonã.

Diana Mitrache