Primãria Aninoasa ar putea scãpa de plata penalizãrilor la credite. Administratorul judiciar care se ocupã de insolventa administratiei publice din Aninoasa are termene clare de respectat. În urmãtoarele zile, acesta va trebui sã întocmeascã un dosar cu tabloul de creante.
”În prima fazã s-au fãcut notificãri tuturor creditorilor iar acum urmãtoarea etapã este pânã în 15 august termen de depunere a cererilor pentru a putea fi admise în tabloul de creante. Dupã aceastã datã se vor verifica dacã cererile sunt într-adevãr pertinente si dacã se încadreazã în sumele pe care le au de primit creditorii, în septembrie va fi definitivarea tabloului de creante”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Edilul spune cã în urma acestor mãsuri, administratia localã se va putea relansa din punct de vedere economic, tinând cont de faptul cã administratorul judiciar poate negocia cu creditorii pentru ca cei din urmã sã renunte la încasarea penalizãrilor.
”Sunt convins cã ne vom reveni pentru cã aceasta Ordonantã 46/2013 prevede anumite lucruri care pun la socotealã administratia publicã localã. De la deschiderea proceduri de insolventa orice creditor nu mai poate pune penalitãti de întârziere, majorãri, dobânzi. Orice furnizor de servicii estentiale cum ar fi iluminat, telefonie, internet nu pot întrerupe furnizarea acestor servicii.
Cel mai mare avantaj este faptul cã nu mai cresc dobânzile si penalitãtile pentru cã la creditul de la BCR aveam penalitãti de întârziere pe zi de 15 milioane de lei vechi iar odatã cu intrarea în insolventa aceste dobânzi s-au stopat. Tot ce încasãm într-o zi de la populatie se duceau pe dobânzi si penalitãti. Avem multi creditori care au sume cuprinse între 300 si 900 de lei, ceea ce este foarte mult. Pentru a te putea înscrie în tabloul de creante trebuie sã plãtesti o taxã de timbru de 200 de lei, drumul la Deva, un timbru judiciar. Mai mult de atât administratorul judiciar poate sã negocieze cu toti creditorii asupra sumelor pe care le au de primit. Din 59 de miliarde de lei vechi pe care le avem datorie ar putea scãdea la 30-40 de miliarde de lei vechi”, a mai spus Dunca.
Orasul Aninoasa a fost prima localitate din tarã care a intrat în insolventã. Datoriile acesteia sunt de ordinul zecilor de milioane.
Monika BACIU