Vecinii profitã de bogãtiile Parângului

O asociatie nonprofit promoveazã pesterile din masivul Parâng dupã ce a câstigat un proiect cu finantare europeanã în valoare de aproape 1 milion de lei. Inclusiv pesteri la care se ajunge doar plecând din Statiunea Turisticã Parâng- Petrosani sunt prinse în proiect, însã beneficiar este judetul învecinat, Gorj, pentru cã autoritãtile hunedorene n-au pãrut interesate de exploatarea acestor obiective turistice.

Intentii au existat în ceea ce priveste reabilitarea si promovarea pesterilor de pe raza Vãii Jiului, însã toate au fost uitate. Ca un exemplu, în urma acestui proiect derulat pentru promovarea turisticã si atragerea turistilor în judetul învecinat, se face o promovare intensã a pesterilor din Zona Carsticã de Creastã. Mai exact la pesterile la care se poate ajunge cel mai usor plecând din Statiunea Parâng. Proiectul urmãreste cresterea cu 3% a circulatiei turistice la nivelul judetului Gorj. Desi are o multitudine de pesteri,unele fiind monumente ale naturii sau rezervatii cum sunt Pestera cu Corali ori Pestera Zeicului, doar una singurã este pusã în valoare.1-1 Este vorba de Pestera Bolii de lângã Petrosani, care a fost redatã turistilor dupã o muncã asiduã a Asociatiei Petro Aqua.

Intentii

În anul 2008, membrii unei asociatii din Petrila au decolmatatat mai multe pesteri din Valea Jiului pentru a le introduce in circuitul turistic. Actiunea voluntarã a dus la descoperirea unui lant de pesteri care ar putea însemna un potential enorm pentru comunitãtile locale din apropiere dacã ar fi introduse într-un circuit. Nici pânã astãzi nu s-a mai întreprins nimic de cãtre autoritãtile locale pentru a profita de aceste bogãtii. Reprezentantii asociatiei au atras atunci atentia edililor din Valea Jiului asupra acestor pesteri, multe dintre ele „virgine”, cum cã ar putea da valoare proiectelor de dezvoltare a turismului dacã vor fi dispusi sã le amenajeze si sã le promoveze. Rãspunsul unor primari de atunci a fost unul dezarmant.1-2 Ar fi fost dispusi sã se implice dacã erau aproape de cãile de acces, astfel ca turistul sã poatã coborî din limuzinã pentru a le vizita.

Maximilian Gânju

Advertisements

Un comentariu la „Vecinii profitã de bogãtiile Parângului

  • 8 august 2013 la 23:09
    Permalink

    Trist si penibil.

Comentariile sunt închise.