O parte a hunedorenilor ale caror terenuri au fost expropriate pentru constructia viitoarei autostrazi Lugoj – Deva asteapta inca banii de despagubiri in urma exproprierilor. Intre timp, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale se pregateste sa reliciteze portiunile de autostrada care nu au inca un executant.

Exproprierile de pe tronsonul Lugoj – Deva se fac in baza unei hotarari de Guvern emise inca din primavara

anului trecut de Guvernul Romaniei, insa nu toti banii au ajuns la proprietarii terenurilor ocupate de viitoarea autostrada. Conform actului normativ, procedurile de expropriere sunt efectuate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in calitate de expropriator in numele Statului Roman.

In total, vorbim despre 3.648 de imobile, pe intregul tronson, aferente unei suprafete totale de 7.697.789 mp. Suma globala estimata cu titlu de despagubire, aferenta intregii suprafete, conform Executivului, este de 15 de milioane de lei si a fost stabilita in baza rapoartelor de evaluare intocmite de un evaluator autorizat ANEVAR, angajat chiar de catre expropriator. Cum s-a intamplat de fiecare data in astfel de cazuri au existat si nemultumiri fata de preturile acordate diferentiat. Initial, valoarea de despagubirea a fost stabilita la 1,2 euro/mp, in baza legii 198/2004. Dupa abrogarea acestei legi s-a realizat o revizuire a rapoartelor de evaluare, pe toate unitatile administrativ – teritoriale, in baza noilor prevederi legale, respectiv Legea 255/2010. Mai mult, unul dintre expertii care a evaluat terenurile de pe traseul viitoarei autostrazi a explicat ca tariful de despagubire se face in functie de valoare de piata a terenului, cota de fertilitate si valoarea daunelor. Iar pentru un imobil expropriat, preturile cresc fata de cele pentru teren arabil, de exemplu.

Deocamdata se lucreaza doar pe un lot din viitoarea autostrada, in lungime totala de aproximativ 28 de kilometri. Lotul II urmeaza sa fie licitat.

Carmen Cosman