Zeci de oameni, politicieni si fosti mineri au venit de Ziua Minerului la Petrosani. Ceremonia a avut loc la primele ore ale diminetii, la statuia minerului din Parcul Central Carol Schreter, iar toti participantii au declarat cã mineritul trebuie sã continue.
Minerii au fost comemorati de ziua lor la Petrosani, iar la evenimentul organizat de primãria si consiliul local al orasului au venit politicieni din întreg judetul. Ceremonia a început cu intonarea Imnului de stat si cel al minerului, în interpretarea fanfarei. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a fost cel care a vorbit despre însemnãtatea acestei zile pentru cei care lucreazã în subteran.
„Ascultând imnul national si imnul minerilor, de fiecare datã, sunt convins cã fiecare dintre noi vibreazã în modul cel mai profund. Sunt valori umane inestimabile si cred cã semnificatia imnurilor este cu atât mai mare cu cât fiecare dintre noi este si poate fi un bun român. Atunci când îsi respectã traditia. La fiecare început de august, Ziua minerului reprezintã un eveniment cu profunde semnificatii în viata tuturor oamenilor care trãiesc si muncesc în Petrosani siîn Valea Jiului. Aceastã sãrbãtoare ne oferã ocazia sã-i cinstim pe cei ce muncesc pentru a smulge pãmântului bogãtii de luminã si cãldurã. Minerii sunt oameni integri, cu simtul realitãtii. În ciuda conditiilor grele si periculoase în care îsi desfãsoarã activitatea, ei sunt temerari, muncesc cu grijã si înfruntã cu demnitate necazurile. Poate mai mult decât în orice altã meserie, minerii sunt uniti sufleteste si sar degrabã în ajutorul ortacilor. De-a lungul vremurilor – mai bune sau mai grele – cei care au avut si au aceastã meserie s-au mândrit cu ea, pentru cã nu oricine îsi riscã în fiecare zi viata, odatã cu intrarea la sute de metri sub pãmânt. Asa cum se spune si în ”Imnul Minerilor”, la muncã oamenii acestia nu pot privi albastrul cerului si nici strãlucirea stelelor. Personal, ca om care m-am nãscut în Valea Jiului si m-am format alãturi de acesti oameni minunati care sunt minerii, am simtit din plin ce înseamnã marea familie a ortacilor, bucurându-mã si suferind împreunã cu ei, la bine si la greu, fapt pentru care i-am înteles, îi înteleg si îi voi întelege pe deplin de fiecare datã. Desigur, în ultima perioadã, activitatea din minerit a trecut prin transformãri si restructurãri. Dar, ca om care m-am nãscut si am trãit în aceastã zonã, tin sã vã asigur cã, atâta timp cât va exista Valea Jiului pe aceste locuri, vor exista mineri si minerit. În fiecare an, „Ziua Minerului”, devenitã traditie, este un prilej pentru a cinsti memoria ortacilor, care, în împrejurãri tragice, au pierdut bunul cel mai de pret – viata, în lupta asprã din subteran. Acestora, familiilor si urmasilor lor se cuvine sã le adresãm întregul nostru respect si compasiune sincerã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Consiliul Judetean a fost reprezentat de vicepresedintele Tiberiu Balint, care a depus o coroanã de fori la statuia din parc si care a vorbit despre faptul cã acum minerii sunt dezbinati, din cauza celor care i-au împãrtit în douã tabere.
„Am sã mã adresez dumneavoastrã cu simplitate, asa cum sunteti obisnuiti. Dacã existã în România un loc în care o asemenea zi, Ziua Minerului, sã fie încãrcatã cu maxima ei semnificatie, atunci acel loc, este fãrã nicio îndoialã Valea Jiului. E o onoare sã particip si o obligatie din partea mea, pe care o respect mereu. Chiar si bunicii mei au fost mineri la Ghelari si cred cã e si o obligatie a noastrã sã îi cinstim pe mineri. As vrea sã fac o declaratie, pentru cã niciun guvern nu ar trebui sã îi împartã pe mineri în mineri viabili si neviabili si sã îi învrãjbeascã pe unii împotriva altora, tratându-i diferit. Ei trebuie tratati la fel, pentru cã fac aceeasi muncã”, a spus Tiberiu Balint.
Ceremonialul de depunere de coroane de flori i-a adunat pe toti participantii în fata statuii minerului din parc ,unde fiecare delegatie a tinut un moment de reculegere.
Toti cei prezenti au tinut la final sã precizeze cã mineritul va trebui sã existe si fiecare om politic a mentionat cã va face tot posibilul sã promoveze aceastã idee.
„Este o zi sfântã pentru Valea Jiului si Judetul Hunedoara. Este o zi pe care noi trebuie sã o sãrbãtorim la adevãrata ei semnificatie. Minerii sunt oameni care au demonstrat curaj, fortã si demnitate si meritã sã fie tratati astfel. Le doresc multã sãnãtate si fericire alãturi de familiile lor!”, a mentionat Cosmin Nicula, senator. „Este o zi specialã ca în fiecare an. Noi cei de aici din Valea Jiului, si eu fiind nãscutã si crescutã aici, am trãit alãturi de mineri si stiu ce înseamnã sã muncesti si sã pleci în fiecare zi de acasã. Si sotul meu a lucrat în minã si e o traditie ce îmi doresc sã continue în Valea Jiului. M-am lupatat întotdeauna pentru acest lucru si o voi face si în continuare. Le doresc minerilor sã fie încrezãtori în fortele lor si sã lupte în continuare pentru drepturile lor si sper ca traditia mineritului sã nu moarã niciodatã. La multi ani!”, le-au urat minerilor din Valea Jiului si deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi.
„În fiecare an, la începutul lui august, sãrbãtorim Ziua Minerului. Clasa politicã este prezentã azi în numãr foarte mare, dar important este ca ea sã fie prezentã întotdeauna când este vorba despre mineri si minerii trebuie apreciati, nu numai de ziua lor, pe 6 august, ci întotdeauna. De aceea trebuie sã facem front comun ca Ziua Minerului sã o putem sãrbãtori si la anul care vine”, a mentionat si Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului. Ziua de 6 august, o zi de sãrbãtoare pentru crestinii ortodocsi si catolici, rãmâne ziua în care minerii Vãii Jiului sunt cinstiti si memoria celor plecati în mãruntaiele minei pentru totdeauna, este comemoratã asa cum se cuvine. An de an, astfel de ceremonii ne aduc aminte cã Valea Jiului existã pentru cã existã minerit. Ceremonii similare au avut loc si la Vulcan si în municipiul Lupeni.
Diana Mitrache