Daca nu cunoasteti bine noul Cod al Muncii / Evaluarea obligatorie a angajatilor poate naste abuzuri din partea patronilor

Daca un patron vrea sa renunte la un angajat – prin noul Cod al Muncii, care obliga evaluarea anuala a personalului – o poate face gasind ca omul este neperformant. Angajatul nu are posibilitatea de a riposta.

Noul Cod al Muncii a introdus evaluarea personalului si la angajatorii privati, pe langa cei din sistemul de stat. Pentru ca evaluarea nu o face oricine, au aparut ca ciupercile dupa ploaie firme autorizate pentru acest lucru, care poate dezechilibra un buget privat, daca de exemplu trebuie evaluati 100 de amgajati. Pretul pe angajat este intre 60 si 70 lei, iar evaluarile se fac anual.

N u exista limitari in stabilirea criteriilor de performanta

Din vara anului trecut au intrta in vigoare modificarile aduse Codului Muncii. Cea mai disputata este, evident, cea legata de obligativitatea angajatorilor de a stabili obiective si criterii de performanta si de a le comunica angajatilor. Motivul este lipsa de experienta in domeniu, datorata lipsei de interes. si pana acum angajatorii aveau dreptul sa faca acest lucru, doar ca acum sunt obligati.

Legea se aplica si in cazul contractelor individuale de munca aflate deja in derulare.  Noile prevederi obliga introducerea in contractul individual de munca a criteriilor, dar nu si a obiectivelor de performanta, dar vor fi incluse in procedura de evaluare .

Obiectivele pot fi trecute doar in regulament sau/si in contractul colectiv, ceea ce este absurd, tinand cont de faptul ca obiectivele pot avea o paleta larga de personalizare in comparatie cu criteriile.

Mai mult, nu exista limitari ale legii in stabilirea obiectivelor si criteriilor de performanta. Angajatorul are mana libera in stabilirea acestora, asa cum angajatul are aceeasi mana libera in a nu le accepta, dar risca sa nu fie angajat sau sa-si piarda locul de munca. Deci, daca un patron vrea sa renunte la un angajat, cu acest sistem o poate face gasind ca omul este neperformant.

E valuarea poate fi motiv pentru desfacerea contractului de munca

Ce spune un angajator care are circa 100 de angajati?

”Aceasta evaluare introdusa de Codul Muncii in toate domeniile de activitate se face la un an, cel mult la doi ani. Aceasta evaluare poate fi motiv pentru desfacerea contractului de munca fara sa mai apara conflictele de munca. In momentul cand un angajat iti pleaca, ultima evaluare tine loc de scrisoare de recomandare eliminand astfel acele recomandari mincinoase. Daca nu faci aceste evaluri, firma poate fi sanctionata de Inspectoratul teritorial de Munca. Au aparut foarte repede si firmele autorizate pentru asta, dar au preturi mari.

Oferta lor este de 67 de lei/angajat, ceea ce este mult la 97 de angajati ai firmei. Eu am norocul ca am facut un curs ITM contracost si pot face acest lucru cu respectarea unei proceduri stricte, plecand de la sefii de magazin, apoi un supervizor si abia la final ajunge la mine. Notele sunt de la -1, la 3. Pe de alta parte si reprezentantii angajatilor pot negocia Contractul Colerctiv pe Ramura, chiar daca nu exista sindicat. Discutia porneste de la minimul legal, iar de acolo se poate negocia. Practic asta inseamna o adaptare la specificul activitatii fiecarui compartiment, dar oamenii trebuie sa fie informati” – a declarat Constantin Fulga, proprietar a cinci magazine de carmangerie in Valea Jiului.

Pot duce la ridicarea calitatii muncii

Ispectoratul Teritorial de Munca vede cu ochi buni aceste evaluari, care duc la bunul mers al unei afaceri, la ridicarea calitatii muncii. ”Aceste evaluari pot fi facute de firme autorizate, de personal angajat sau prin specializari ale celor existenti. Sunt binevenite, in opinia mea, pentru ca nu mai exista riscul de a avea personal necorespunzator, angajatirul putand sa-i scolarizeze, sa-i perfectioneze pentru bunul mers al afacerii. Noi controlam daca aceste evaluari exista si mergem pe preventie facand recomandari si dand termene de indeplinire. Daca acest lucru nu se respecta, se poate merge pana la amenzi.

Interesul nostru nu este sanctiunea, ci aplicarea legii” – a declarat Cristian Moise, sef Corp Control pe Relatii de Munca Petrosani.

Intrarea in linie dreapta a acestor prevederi poate schimba mentalitati cu privire la calitatea muncii, dar lipsa de informare a angajatilor poate duce si la abuzuri din partea angajatorilor, care pot schimba oamenii din firma sa ca pe ciorapi, fara ca angajatul sa mai poata riposta.

Ileana Firtulescu

Advertisements

2 comentarii la „Daca nu cunoasteti bine noul Cod al Muncii / Evaluarea obligatorie a angajatilor poate naste abuzuri din partea patronilor

  • 20 aprilie 2012 la 15:06
    Permalink

    Sunt si nu sunt de acord cu tine. Eu pot sa spun ca am avut multe de invatat de la unii oenmai, dar contextual si pe paliere diferite. Adica la unii admiram moralitatea, la altii cinstea, la altii puterea si stilul de munca, la altii iar profunzimea si asa mai departe. Nu cred intr-un model unic, asta clar, dar cred ca e o idee buna sa admiri diferite personalitati (nu publice), in acele parti care sunt intr-adevar demne de admirat. Alin.

  • 23 aprilie 2012 la 03:40
    Permalink

    Iti voi da eu un raspuns seincr:NU!(si aici ma refer la majoritatea romancelor).Spun nu pentru ca a avea stil inseamna a te naste in primul rand cu ceva pentru moda,inseamna a nu te interesa in primul rand ce parere are lumea de cum te-ai imbracat.Uite un exemplu:Venera Arapu care dupa parerea mea este extraordinara,o aparitie pe care o urmaresc in orice revista apare si care ma inspira maxim.Scoate-o pe strada o ora si fa un sondaj de opinie in randul trecatorilor despre cum e imbracata,majoritatea vor spune:Este o ciudata!De ce? Pentru ca nu are o tona de machiaj la 9 dimineata,pt k nu poarta tocuri de 10 in miezul zilei,sau cizme albe de lac,pentru ca isi pune peste niste pantaloni de training o rochie aurie ..etcDe exemplu uite ce mi s-a intamplat intr-un mag de pantofi.Am intrat pt ca am vazut in vitrina o pereche de pantofi de lac nude absolut superbi si cand am rugat-o pe vanzatoare sa mi-i arate mi-a zis ca nu au si geanta la fel iar eu am zis ca nu am nevoie.Rspunsul a fost pai nu iti trebuie geanta la fel ca sa asortezi la pantofi? .Am scris cam mult SCUZE

Comentariile sunt închise.