Joi 1 august este ziua de nastere efectivã a Complexului Energetic Hunedoara. Responsabilii din Valea Jiului, care rãspund de minele considerate viabile, spun cã aceasta este cea mai bunã solutie pentru minerit.
Ziua de 1 august va fi consemnatã în istoria mineritului, ca prima zi de functionare a Complexului Energetic Hunedoara. Lucrurile s-au aranjat favorabil pentru mineri, iar asta o recunosc cei care rãspund acum de minele care vor da cãrbuni în urmãtorii ani în România. „Acest lucru înseamnã cã de la 1 august vom functiona în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Societatea Nationalã a Huilei nu va mai fi, ci va fi Complexul Energetic Hunedoara. Este un lucru benefic pentru Valea Jiului. Considerãm cã e un lucru benefic pentru pãstrarea locurilor de muncã din mineritul din Valea Jiului”, a declarat Nicolae Drãgoi, cel care pânã ieri a ocupat locul directorului Societãtii Nationale a Huilei din Petrosani, iar de la 1 august va rãspunde de minele viabile.
Tribunalul Hunedoara a decis, în sedinta din 5 iulie 2013, înfiintarea Complexului Energetic Hunedoara, dar el a preluat minele viabile abia la 1 august. Asta din vina birocratiei deoarece a durat câteva zile operarea la Registrul Comertului, pentru cã a fost greu sã fie fãcute situatii economico-financiare si de personal la jumãtatea lunii iulie.
Complexul Energetic Hunedoara, societate detinutã în totalitate de statul român, a absorbit Societatea Nationalã a Huilei Petrosani, companie de stat din domeniul minier. Potrivit directorului general al CEH, Daniel Andronache procesul de fuziune, început în luna iulie, a fost finalizat, iar din data de 1 august Complexul Energetic Hunedoara S.A. include termocentralele Mintia, Paroseni si minele viabile de cãrbune Vulcan, Lonea, Livezeni si Lupeni. De mentionat faptul cã, întreg procesul de fuziune a fost asistat de casa de avocaturã Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), una dintre cele mai importante societãti de avocaturã din România. “Complexul Energetic Hunedoara S.A are ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor de huilã si sper sã functioneze optim, iar acest lucru sã se reflecte în costuri”, ne-a declarat Daniel Andronache.
Potrivit directorului general al CEH, Daniel Andronache, obiectul pe termen scurt al complexului este realizarea unor investitii în energeticã, achizitionarea unei instalatii de desulfurare si retehnologizare, în timp ce pe partea minierã se pregãteste caietul de sarcini pentru investitii în unitãtile miniere. Totodatã, Daniel Andronache sustine cã în ceea ce priveste politica de personal se are în vedere o întinerire a personalului, în conditiile în care sunt foarte multi angajati care îndeplinesc conditiile de pensionare si care vor trebui înlocuiti. De acum încolo vom putea discuta despre un nou contract colectiv de muncã, iar minerii de la Livezeni, Lonea, Vulcan si Lupeni vor respecta preliminarul încheiat si vor da productia pe care au estimat cã o pot da.
De acum încolo tot ce va conta va fi Megawatt-ul pe care CEH îl va vinde în sistemul energetic national. Nu sunt excluse nici disponibilizãrile, ori angajãrile, desi deocamdatã nu s-a vorbit despre un program în acest sens.
Diana Mitrache