”Sutem pregatiti pentru ca, sa nu uitam, vanatoarea este cea mai veche meserie din lume, pentru ca omul sa se hraneasca, sa supravietuiasca”- a declarat ing. Bruno Stern, Ocolul Silvic Lupeni. Pierderea locurilor de munca i-au facut pe multi locuitori ai comunitatilor mai izolate, care pot fi numite, fara probleme, sate sa se intorca in gospodariile parintesti pentru a evita acumularea datoriilor la intretinerea locuintelor detinute in municipii si orase.

O parte dintre acestia au profitat de iarna grea care a facut animalele salbatice sa coboare in apropiere de gospodarii si au incercat sa le vaneze ilegal pentru a face rost de o bucata de carne. Ingeniosi, oamenii locurilor folosesc capcane sun forma de custi si  latului.

Nu eu ma duc la ele. Ele vin la mine

Animalele care cad prada cel mai usor ”braconierilor la domiciliu” sunt iepurii, dar si capriorii si, mai rar, porcii mistreti. Cei care sunt prinsi la braconat risca amenzi, dar trebuie sa plateasca si contravaloarea vanatului intre 500 si 2.000 de euro. Si cum hotul neprins e vanator cinstit, amatorii de carne de vanat sunt bine organizati si isi sterg urmele.

”Doara nu ma duc prin padure sa le prind. Ele vin la mine si daca dumitale iti straca gardul sau da iama la fanat, il lasi?” – ne-a apostrofat un localnic de pe delurile Livezeniului atunci cand l-am intrebat ce face daca un caprior sau un mistret coboara in prejma casei sale.

In unele sate dintre Petrosani si Hateg doar iepurii mai indestuleaza cate o masa a norocosilor, iar la Banita, carnatul de mistret este o delicatesa rara pe care si-o permit din cand in cand.

P atrulari si supraveghere

Reprezentantii de la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Petrosani si cei de la Ocolul Silvic Lupeni nu au sesizat situatii de acest gen, sustinand ca probabil zapada foarte mare de la munte face greu accesibil chiar si braconajul.

”si astazi am fost cu cei de la Parcul National Gradistea Muncelului si cei de la Mediu pentru evaluarea carnasierelor mari, dar nu am gasit urme de posibili braconieri. Pe zapada asta cred ca nici ei nu se aventureaza. Abia am putut urca noi la munte pentru a duce hrana si sare bietelor animale. Avem oameni in fiecare fond si ma anuntau daca vedeau asa ceva. Va spun, chiar pe 15, luna asta, am avut actiunea aia pe teren. Poate daca se mai topesc zapezile sa incerce ceva. Vineri, avem sedinta cu constatarile din teren. Sa vedem atunci, dar nu cred, ca de regula asa ceva se anunta. Nu, la noi nu s-a intamplat. Poate in alte cluburi de vanatoare din judet, ca sunt vreo cinci” – a declarat Ioan Stoica, seful Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Petrosani.

Reprezentantii Ocolului Silvic Lupeni spun ca nu au mai avut cazuri de braconaj de peste 10 ani.

”Noi facem patrulari in teren, avem oameni de legatura pentru supraveghere, dar nu am sesizat asa ceva. In ultimii 10, poate 15 ani nu am avut cazuri de braconaj. Sutem pregatiti in caz ca apar, pentru ca, sa nu uitam, vanatoarea este cea mai veche meserie din lume, pentru ca omul sa se hraneasca, sa supravietuiasca”- a declarat ing. Bruno Stern, Ocolul Silvic Lupeni.

AGVPS din Romania a precizat ca la nivel national numarul cazurilor sesizate reprezinta doar o mica parte din numartul real al celor care au intentii de braconare sau care braconeaza, respectiv 15-20 la suta.

Ileana Firtulescu