Problemele dintre Societatea Nationalã de Închideri Mine si Complexul Energetic Hunedoara sunt rezolvate. Aceasta este opinia directorului general al societãtii de închideri mine din Valea Jiului. Mai mult, directorul considerã cã trecerea SNÎMVJ în subordinea Ministerului Energiei ar fi o punte care ar asigura o mai bunã comunicare.

”Trecerea în Ministerul Energiei va ajuta la o mai bunã comunicare în relatia cu Complexul Energetic Hunedoara în spetã cu domnul Andronache si pe aceastã cale primele rezultate s-au vãzut drept dovadã pretul negociat, cantitatea de cãrbune reglementata pânã la finele anului”, declarã directorul general al SNÎMVJ, Aurel Anghel. Dupã protestul minerilor de la minele neviabile de acum douã sãptãmâni, SNÎMVJ va livra cãtre CEH o cantitate de 220 de mii de tone de huilã. Potrivit directoului, cantitatea lunarã ar asigura buna functionare a societãtii.

”O medie de 40000 de tone pe lunã, media care ne-ar asigura functionarea dacã ne mentinem acelasi pret al cãrbunelui în functionarea societãtii fãrã probleme.

Cãrbunele care a fost pe stoc a fost în jur la 10000 de tone, cãrbune aferent lunii iulie. Stocul avut, cantitatea livratã în prima decadã si activitatea din ultima decadã ne va conduce la o cantitate care sã ne asigure veniturile necesare unui salar corect din care toti minerii sã nu aibã de pierdut”, a mai spus sursa citatã.

Suma la care este livratã huila cãtre CEH este de 57 de lei, mai putin fatã de pretul convenit dintre statul român si Comisia Europeanã.

”La aceastã orã livrãm cu 57 de lei pe Gcal. Pretul trebuia sã fie de 64 de lei, dar când Complexul îsi va reglementa pe piata o cantitate mai mare de energie si va avea un pret mai bun de vânzare a energiei, se va negocia în fiecare lunã pretul Gcal cu Complexul. În ultimele douã luni si cererea pe piata energiei a fost destul de redusã, pretul pe bursã al cãrbunelui a fost foarte mic si pe un pret de 43 de lei pe bursã cu cheltuielile de transport aferente s-a ajuns la pretul de 57 de lei pe Gcal. Nu putem fi sanctionati dacã pe total an ne închidem pe totalul venituri total, cheltuieli. Negocierile se vor face lunar, am avut pret si de 69 de lei pe Gcal si atunci dacã media anualã conduce la un 64 de lei, dacã activãm lucrãrile de închidere de unde mai putem aduce bani si ne putem închide pe cifre, nu ne poate sanctiona”, a mai precizat Aurel Anghel.

Dupã protestul minerilor, Varujan Vosganian, ministrul Economiei a precizat cã SNÎMVJ va fi inclus în subordinea Ministerului Energiei. Acest lucru nu s-a realizat în cadrul sedintei de Guvern de sãptãmâna trecutã.

Monika BACIU