Fosta conducere a Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara a fost gãsitã vinovatã în celebrul dosar de fraudã cu aparaturã medicalã achizitionatã fictiv.

Magistratii din cadrul Judecãtoriei Deva unde s-a judecat dosarul celui mai mare tun dat la DSVSA Hunedoara, au decis sã-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe fostul director executiv al institutiei, Marius Lãzãrescu pentru fals intelectual. Aceeasi pedeapsã a primit-o si Ioan Poenar, directorul economic al DSVSA Hunedoara, iar cei doi vor trebui sã plãteascã în solidar cãtre institutie prejudiciul de 363.182,23, lei. Alti trei angajati ai directiei au scãpat de rãspunderea penalã pentru cã a intervenit prescpritia. Hotãrârea judecãtorilor din Deva nu este definitivã si poate fi atacatã cu recurs de cãtre cei doi condamnati. „Condamnã pe inculpatii: Lãzãrescu Marius Cornelius Petru si Poenar Ioan la câte -2 ani închisoare cu suspendare si obligã inculpatii la plata sumei de 363.182,23 lei cãtre partea civilã Autoritatea Nationalã Sanitar Veterinarã pentru Siguranta Alimentelor. Înceteazã procesul penal pornit împotriva inculpatilor Perian Aurel Octavian, Filip Dumitru si Barbu Costin, constatând cã a intervenit prescriptia rãspunderii penale”, se aratã în decizia presedintelui de sedintã.

Aparaturã doar pe hârtie

2-1Conducerea DSV Hunedoara a fost trimisã în judecatã dupã ce a plãtit cãtre douã firme bucurestene, în anul 2005, suma de 3,8 miliarde de lei din bani publici pentru utilarea unui laborator veterinar, însã, a „uitat” sã ridice si marfa. Cei doi directori, Lãzãrescu si Poenar au fãcut plata integral pentru aparaturã înainte ca marfa sã ajungã la directie, iar firmele au intrat la scurt timp în faliment fãrã a mai onora contractul. O estimare a conducerii institutiei arãta cã prejudiciul, actualizat cu rata inflatiei, ar putea depãsi cu mult valoarea stabilitã de magistrati, pentru cã echipamentele, dacã ajungeau în laborator, ar fi produs în toti acesti ani.

Maximilian Gânju