In lipsa unui act normativ al bunastarii populatiei, guvernantii emit norme pentru bunastarea porcilor. Cine nu va respecta codex-ul regulilor antistres si conditii inalte de trai ale porcilor, va avea de-a face cu legea.
Dupa gainile stresate, a intrat in dezbatere un viitor ordin al Autoritatii Sanitar Veterinare care ii obliga pe crescatorii de porci sa creeze conditii de bunastare patrupedelor grohaitoare.
Astfel, crescatorii vor putea fi sanctionati daca fac “zgomote puternice, bruste sau constante” in vecinatatea porcilor. In zona in care porcii “sunt cazati permanent” trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli.
Apoi, in locul de odihna a porcilor trebuie sa se asigure ca locatarii nu stau in curent si ca urmare sa evite curentii de aer si, in plus, crescatorii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi.
Pe timpul verii, umiditatea in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/mc.
In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp. Atentie! Aerul circulant nu trebuie sa se transforme in curenti de aer.
In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si “efectele daunatoare ale competitiei dintre animale”.
O alta prevedere spune ca nici un animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca “suferinte inutile” sau vatamari. Ideea este de protejare a animalelor in goana dupa profit a crescatorilor. Dar ca orice idee, ea trebuie implementata, capitol la care noi, romanii, nu excelam. Dimpotriva.
”Exista la nivel national un compartiment special in cadrul Autoritatii Sanitar Veterinare, care trebuie sa aplice reglementarile Uniunii Europene privind bunastarea animalelor. De regula se cere imbunatatirea conditiilor de trai al animalelor, adica hrana, aer, lumina, curatenie etc. Exista un codex in acest sens. Este foarte greu de stabilit acest normativ. De regula ar trebui sa se aplice fermelor mari, pentru ca in curtea omului, la 2-3 si chiar 5 porci, acesta si-i creste cum doreste. Asa s-a intamplat cu gainile, care printre alte reguli, s-a stabilit ca in loc de 10, cate erau intr-un spatiu dat, acea cusca, trebuie sa fie doar 8.
Spun ca sunt greu de implementat aceste normative, pentru ca procesul implica investitii mari, de largire a halelor, de achizitii de instalatii specifice atat in ferme cat si in gospodarii mari. Sa nu uitam ca baza materiala, in mare parte, este de pe vremea comunista. Ca urmare, tot ce se va face, va dura in timp avand in vedere conditiile economice, in general. Se va aplica pas cu pas”- a declarat dr. Octavian Popescu, sef Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Petrosani.
Este bine ca autoritatile statului se preocupa de bunastarea porcilor, pentru ca suntem o tara civilizata. Intrebarea care se ridica este una fireasca: pe cand un Codex al bunastarii oamenilor in Romania?
Ileana Firtulescu