Dupã zeci de ore în care au protestat blocati în subteran, minerii de la cele trei mine neviabile din Valea Jiului au obtinut ceea ce au cerut: un contract ferm, care sã le garanteze cã huila extrasã de ei va fi preluatã de Complexul Energetic Hunedoara si un pret corect. Pentru semnarea contractului a fost, însã, nevoie de zeci de ore de protest, de mineri aproape lesinati în subteran de stres, obosealã sau boalã, precum si de un director demis.
Au o garantie Minerii care au protestat aproape 30 de ore blocati în subteran stiu acum cã huila extrasã de ei va fi preluatã de CEH la un pret cât mai aproape de pretul real de productie. Oamenii au fost de acord sã încheie conflictul de muncã dupã ce le-a fost prezentat contractul încheiat de Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului cu Complexul Energetic Hunedoara, catalogat drept „sustenabil” de liderul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.
Acesta a precizat, însã, cã este pãcat cã a trebuit sã se ajungã la un astfel de protest pentru ca factorii decizionali sã constientizeze problemele cu care se confruntã minerii de la cele trei exploatãri neviabile.
“Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cãrbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cãrbune. Pentru aceastã lunã pretul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preturile pe luna viitoare sã fie stabilite în baza unui algoritm, prevãzut în acest contract. Pãrerea mea este cã e un lucru bun si asigurã o continuitate a activitãtii de extractie pânã la sfârsitul anului’’, a declarat presedintele Sindicatului ‘’Huila’’, Laszlo Domokos. Practic, în acel algoritm de stabilire a pretului se ia în calcul atât pretul de referintã al cãrbunelui de pe piata europeanã, dar si eventualele costuri de transport din port la termocentralele beneficiare. De asemenea, noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat cã pretul oferit pentru cãrbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor si pentru functionarea, în continuare, a exploatãrilor. ‘’Este un contract corect pentru Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. Este un pret bun, care ne va asigura functionarea pânã la sfârsitul anului. (…) Eu sper sã avem o mai bunã comunicare cu Complexul Energetic si drept dovadã, din aceastã searã vom livra primele 1.000 de tone spre termocentralele Paroseni si Mintia’’, a spus Aurel Anghel.
Filmul unui protest
Reamintim cã joi dimineatã minerii de la schimbul I al Minei Paroseni au anuntat cã se autoblocheazã în subteran, nemutumiti de faptul cã huila lor nu este cumpãratã de nimeni. Lor li s-au alãturat ortacii de la celelalte schimburi, dar si cei de la minele Petrila si Uricani, precum si personalul TESA. Aproximativ 1300 de oameni au vrut sã atragã atentia asupra problemelor cu care se confruntã minele incluse în Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului SA.
O delegatie a Ministerului Economiei, formatã din secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea si directorul Directiei Generale Resurse Minerale, Sorin Gãman, s-a deplasat, în cursul noptii de 18 spre 19 iulie, la Petrosani pentru dezamorsarea situatiei, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Iar vineri dimineata a fost adresatã invitatia cãtre conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreunã cu conducerea Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ).
Preluati de Ministerul Energiei
Reprezentantii CEH nu au vrut sã vinã în Valea Jiului si, în consecintã, s-a luat legãtura cu prefectul Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentantii celor douã companii implicate sã aibã loc la Deva. Dupã mai multe ore de discutii, situatia era tot în impas, iar directorului SNIMVJ; Petru Drãgoescu, i s-a cerut sã îsi dea demisia. În locul lui a fost numit imediat chiar directorul Minei Paroseni – de unde a izbucnit conflictul – Aurel Anghel.. „Având în vedere problemele apãrute în relatia economicã dintre Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) si Complexul Energetic Hunedoara, la sediul Institutiei Prefectului – Judetul Hunedoara au avut loc discutii privind identificarea unei solutii care sã deblocheze situatia creatã.
Astfel, conducerile celor doi agenti economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cãrbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cãrbune, iar prin anexe lunare se va stabili pretul de achizitie a cãrbunelui, în functie de pretul cãrbunelui provenit din tãri terte UE, influentat de costul transportului acestuia
la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, si de evolutia pietei de energie electricã”, se aratã într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara. De precizat cã, la
ultima comandã, CEH a oferit doar 43 de lei/ GCal, un pret mult mai mic decât cel
convenit cu Comisia Europeanã, de 65 de lei/ GCal, si net inferior costurilor reale de productie, care la Mina Paroseni, de exemplu, pe primele luni ale acestui an au fost de 72 de lei/ GCal. De asemenea, la negocieri s-a convenit ca si minele neviabile sã fie preluate – la fel ca si cele 4 viabile – de la Ministerul Economiei la Ministerul Energiei, propunerea urmând sã fie aprobatã miercuri, în sedintã de Guvern.
Silozuri pline cu huilã importatã
Situatia în care au ajuns cele teri mine incluse în CEH este provocatã, în mare parte, de importurile masive de huilã din ultimii doi ani, fãcute de CEH. Cu silozurile pline de cãrbune de pe piata externã, Termocentralele Mintia si Paroseni nu mai au nevoie de huilã autohtonã, mai ales cã si cererea de energie termo este micã în aceastã perioadã în care energia hidro este îndestulãtoare si mult mai ieftinã.
Potrivit cifrelor oficiale, în 2011 si 2012, termocentrala din Mintia a efectuat importuri de cãrbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria si Elvetia. În 2011, termocentrala a cumpãrat 55.000 de tone de cãrbune din Elvetia si Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achizitionat 470.000 de tone de cãrbune din Elvetia si Ungaria. Pretul plãtit a fost de circa 80 de milioane de dolari.Importurile s-au oprit abia în primãîvara acestui an.
Carmen Cosman