Tonele de deseuri care polueazã apele Jiului sunt plãtite din bugetele locale. Primãriile din Valea Jiului au fost sanctionate pentru gunoaiele aruncate direct în albiile râurilor si asta pentru cã nu au luat mãsuri pentru evitarea acestor fenomene.

Gorjenii s-au sãturat de tonele de deseuri care ajung, odatã cu apele Jiului din judetul Hunedoara la ei si au reclamat nu o datã faptul cã apele râului sunt pline de PET-uri sau chiar de haine second-hand. Sunt munti de gunoaie aruncate pe maluri, spãlate de ploai si purtate apoi în râul Jiu si care au ajuns pânã la douã microhidrocentrale din judetul Gorj.  Autoritãtile judetene din Hunedoara au decis sã ia taurul de coarne si au efectuat mai multe controale atât la unitãtile administrativ-teritoriale din Valea Jiului, cât si la societãtile comerciale din aceeasi zonã. Iar deseurile au fost „decontate” primãriilor vinovate de nerealizarea lucrãrilor de curãtare si igienizare a malurilor si cursurilor de apã. „Actiunea a vizat tot ce înseamnã poluare. PET-urile ne-au afectat cel mai mult, dar, bineînteles, si hainele vechi sau alte deseuri. Am descoperit foarte multe deficiente ale unitãtilor administrativ – teritoriale din Valea Jiului si, bineînteles, am aplicat si sanctiuni aproape la toate localitãtile, chiar dacã unele au fost sub formã de amendã, iar altele sub formã de avertisment”, a declarat prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Deseurile sunt aruncate de agenti economici sau persoane fizice, dar primãriile au fost sanctionate pentru cã nu au igienizat cursurile râurilor.

Unitãtile administrativ teritoriale sunt cele care trebuie sã ia mãsuri pentru curãtarea albiilor sau împotriva celor care polueazã apele.

Carmen Cosman