10Titlul este inspirat dintr-o carte exceptionalã scrisã de Ieromonahul HRISTODUL AGHIORATUL. Ceva tainic mã îndeamnã sã scriu, sã vorbesc despre acest sentiment, pânã nu demult necunoscut, însã, odatã cu trecerea vremii, din ce în ce mai prezent. Cu fiecare zi care trece, simt cã ne apropiem de Apusul Libertãtii.

Sentimentul îmi este întãrit atunci când mã întâlnesc cu un prieten, om simplu, iar acesta îmi vorbeste în soaptã, îsi scoate bateria de la telefon sau se uitã în dreapta si în stânga, de teamã sã nu fie cineva în preajmã. Suntem ascultati, urmãriti, manipulati si controlati pas cu pas.

Desi ne aflãm în luminã, tinem ochii închisi. Nu vrem sã îi mai deschidem. Din teamã, poate din inconstientã sau pentru a împlini scrierile. În urmã cu mai bine de un veac, Sfântul IGNATIE BRIANCIANINOV spunea: ”Vãd nepotrivirea, vãd nãruirea ce decurge din ea; dar nu vãd începutul din care decurg toate nenorocirile: pentru cã privesc la lumina propriei lor ratiuni cãzute si nu în lumina lui Dumnezeu”. Astãzi, OMUL MODERN, îsi priveste cu ignoranta sfârsitul. Stiu cã zilele pe care le trãim nu seamãnã cu cele trãite undeva, cândva, de bunicii nostri, erau alte vremuri în care oamenii nu depindeau atât de mult de cuvântul “trebuie”.

Astãzi, nu mai avem timp sã ne bucurãm de nimic, trãim mecanizat, privind mereu înapoi cu teama, constientizând cã suntem urmãriti/ascultati/controlati pretutindeni. Viata celor mai multi dintre noi este un drum permanent intre locul de muncã, hipermarket si casa…10-1

Cu toate acestea, desi omul simplu nu are nimic de ascuns, sunt entitãti în aceastã tarã care simt nevoia sã îi asculte telefonul, sã îi bage lanternã sub plapumã, sã îi controleze corespondenta, sã stie cu cine, unde si de ce se întâlneste. Camera Deputatilor a adoptat, cu 197 de voturi “pentru”, 18 voturi “împotrivã” si 13 abtineri, proiectul Legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet, cunoscutã ca Legea “Big Brother”. Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixã si mobilã si de internet sã retinã timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sã fie trimise, la cerere, autoritãtilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmãrire a infractiunilor grave. Sunt de acord, infractorii sã fie ascultati, cei care prezintã un risc pentru siguranta nationalã, la fel. Oamenii predispusi la acte de terosrism, asemenea. Însã cu Ion din Dalja Micã ce aveti? Dar cu Marioara din Jiet, ori cu Petricã din Rãscoalã sau cu Ana lu’ Bãlan din Slãtinioara. Cu ãstia ce aveti, sã stocati cele îndrugate la telefonul abia descoperit? Este începutul unui “genocid moral” fãrã precedent, am ajuns LA APUSUL LIBERTÃTII. Nimic din ceea ce veti vorbi/scrie/transmite nu va mai fi confidential, dar nimic… În curând duhovnicilor li se va impune,

printr-o lege adoptatã tacit, sã stocheze “spovedania” pe un hard, cine stie? , poate cândva va folosi ca proba în instantã… Literatura modernã trebuia sã ia act de aceastã nouã paginã în istoria umanitãti. Explicatii se vor da, se vor gãsi si argumente, însã acest fenomen de “rãpunere a libertãtii” trebuie constatat obiectiv si cercetat în sine. Nu este de râs, cum zice romanul. Este de plâns. Sunt sufocat, scârbit, mâhnit. În jurul gândurilor noastre, apar garduri înalte din sârmã ghimpatã…  Am ajuns LA APUSUL LIBERTÃTII…

Ionut DRAGOTESC