Reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului asteaptã o comandã de la Complexul Energetic Hunedoara. Pentru aceastã sãptãmânã SNÎMVJ nu a primit o comandã pentru livrarea cãrbunelui la Complexul Energetic Hunedoara. Astfel, productia se stocheazã la unitãtile miniere.
”În momentul de fatã producem pe stoc, urmeazã ca în cursul zilei de mâine sã fie emisã o nouã comandã cãtre Societatea de Închideri Mine, ea este conditionatã de aprobarea Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara. Deocamdatã în functie de ce vor aproba membrii Consiliului de Administratie de la Complexul Energetic Hunedoara.
Categoric si pretul vor încerca sã îl stabileascã. În momentul de fatã tot ce vã pot spune, Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului nu poate vinde sub un pret de 64 de lei gigacaloria, pretul convenit de statul român cu Comisia Europeanã.
Noi am vândut tot cu 64, nu au fost strornate facturile”, a declarat Petru Drãgoescu, directorul general al SNÎMVJ. Sindicatul Huila, reprezentantiv la nivelul societãtii de închideri mine a sesizat Consiliul Concurentei în ceea ce priveste pretul oferit de CEH pe cãrbune. ”Din informatiile pe care le am Sindicatul Huila a fãcut demersurile de sesizare a Consiliului Concurentei, cât priveste Societatea Nationalã de Închideri Mine noi am respectat scara ierarhicã, noi ne-am adresat Ministerului, ministerul urmeazã a avea discutii cu Consiliul Concurentei si cu Ministerul de Finante”, a mai precizat sursa citatã. Reprezentantii societãtii de închideri, cei din conducere se asteaptã ca decizia sã fie una corectã, în conformitate cu acordurile semnate între statul român si Comisia Europeanã. ”În primul rând mã astept ca legislatia statului român si acordurile semnate cu comunitatea europeanã sã fie respectate. Cred cã nu poate fi vorba de decidenti la nivelul Complexului Energetic Hunedoara ci e vorba de reprezentanti ai statului român care au obligatia de a respecta acordurile pe care le-au semnat cu cominutatea europeanã. Atunci când am dorit din tot sufletul sã devenim membri ai Uniunii Europene ne-am asumat si aceastã responsabilitate si am înteles cã o datã cu aderarea la Uniunea Europeanã decizia apartine acesteia.
Cât priveste Consiliul Concurentei, este organismul care este puntea de legãturã dintre statul român si Uniunea Europeanã”, a mai spus Drãgoescu.
Tranzactiile dintre Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului se deruleazã cu ”întreruperi” si neîntelegeri din punctul de vedere al sumelor oferite pentru gigacaloria de cãrbune. Problemele au început în luna mai, când CEH nu a preluat cãrbunele de la minele neviabile.
Monika BACIU