Sute de tineri din Valea Jiului, care nu au luat examenul maturitãtii viseazã acum cum sã îsi petreacã vacanta. Câtiva s-au înscris pentru sesiunea din toamnã, iar altii deja îsi fac actele sã plece la cules de castraveti.

Situatia tinerilor absolventi de liceu este una dezastruoasã, iar examenul de Bacalaureat i-a împãrtit în absolventi cu diplomã si fãrã. Profesorii de la liceele la care promovabilitatea a fost catastrofalã se gândesc cum sã facã sã îi ajute, în timp ce ei încã viseazã. „Plec în Belgia.

Deja am decis. Îmi depun totusi dosarul pentru sesiunea din toamnã, dar o sã îmi caut acolo de lucru”, spune un absolvent picat la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petrosani.

2-1Aici, din peste 300 de tineri, doar vreo 20 au luat Bacalaureatul, iar altii deja si-au fãcut actele sã plece la muncã în strãinãtate. „Sunt vreo 15 care deja au venit sã le semnãm actele ca sã plece la cules de castraveti în strãinãtate. Asta e situatia”, spun profesorii lor.  Unii cred cã vor lua examenul la toamnã si apoi vor urma o facultate. „Mã voi medita particular si o sã iau examenul. Mi-au lipsit câteva sutimi. Apoi mã înscriu la facultate. Dacã nu,eu voi merge la o postlicealã sanitarã, unde mã primeste si fãrã diplomã de Bacalaureat”, spune o elevã care luni îsi depunea dosarul pentru sesiunea de toamnã a Bacalaureatului, în timp ce altii iau în râs ideea de scxoalã. „Plec la mare! Nu îmi pasã acum decât de soare. Apoi vãd eu!”, spunea tot luni un tânãr care venise la liceu sã îsi depunã dosarul.

Profesorii lor încearã sã îi ajute si deja gândesc o strategie de a-i medita. Asta chiar dacã experienta anilor trecuti a demonstrat cã tinerii nu vin la pregãtire si profesorii vin degeaba din concediu „De luni am început înscrierile. Ne-am consultat cu colegii care intrã în concediu în perioada urmãtoare, pentru a vedea care poate veni la meditatii. Din experienta anului trecut, însã, bãnuim cã prezenta elevilor nu va fi foarte mare, dar noi le oferim aceastã sansã în ideea de a avea o promovabilitate mai bunã.

Vãd cã azi au venit deja cu dosare, pentru cã în iulie, din 305 candidati înscrisi, au promovat 22, din care jumãtate sunt din seria curentã, iar restul din anii precedenti. Promovabilitatea a fost micã din cauza lipsei de interes a elevilor.

Suntem printre ultimii din judet”, spune Gabriela Rus, director adjunct al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida din Petrosani, care a sustinut cã elevii de aici nu au venit la orele de pregãtire pentru Bacalaureat nici în timpul anului.

La matematicã, în decursul anului, nu a venit niciun elev lapregãtire, iar la acest liceu cei mai multiau picat la aceastã materie.

Profesorii sunt îngrijorati de indiferenta cu care trateazã aceastã etapã din viata lor. „Ei sperã sã îsi gãseascã un loc de muncã mai repede, desi nu stiu unde, cã în Vale nu sunt locuri de muncã.

În strãinãtate au plecat deja câtiva în agriculturã si cam atât”, a mai adãugat Gabriela Rus. Ofertele sunt si la Agentia de Somaj, iar tinerii mai au aproximativ o lunã timpsãseînscrie în rândul somerilor. Dacã o fac, pot urma un curs gratuit si pot beneficia de indemnizatia de somaj, iar în functie de preferintele lor, Centrul de Formare Profesionalã de la Petrosanipoate organiza cursuri de calificare în orice domeniu.

„În aceastã perioadã, ei se pot înregistra la agentiile ocale ale AJOFM Hunedoara, pentru somaj în termen de 60 de zile. Apoi pot participa o altã sansã de a-si schimba profesia sau specializarea, prin cursuri gratuite. Vã spun, însã, cã, din pãcate, nu prea sunt interesati tinerii, pentru cã nu constientizeazã si încã nu s-au lovit de problemele reale.

2-2În schimb, pe parcurs, vor veni spre noi, dar acum gândul lor e la vacantã sau de a pleca din tarã.

Noi avem 32 de ocupatii în care îi putem califica, în constructii, industrie textilã, alimentarã, comert, iar dacã vcor si altceva, la cerera lor, noi putem sã ne autorizãm si în altã meserie”, a declarat Dorina Uifãlean, sefa Centrului de Formare Profesionalã de la Petrosani.

Promovabilitatea în judetul Hunedoara la examenul de Bacalaureat a fost de 53,8%, respectiv 58,42 % pentru promotia curentã si 36,46% pentru elevii din promotiile anterioare.

Diana Mitrache