Muntii Parâng ascund comori naturale ce ar putea aduce un adevãrat aflux de turisti, dacã ar exista fonduri pentru investitii si o promovare pe mãsurã. Nu doar statiunea montanã Parâng, deja cunoscutã iubitorilor de schi, poate contribui la dezvoltarea turismului, ci întregul areal montan, care se deschide acum doar cunoscãtorilor.

Raportat la cifrele oficiale, judetul Huendoara, în ansambul sãu, ar puztea fi raiul turismului din România. Sunt 4 statiuni turistice atestate de Autoritatea Nationalã pentru Turism, douã de interes national – Petrosani – Parâng si Geoagiu – Bãi, iar alte douã de interes local, adicã Straja si Vata de Jos. În plus, ANT vorbeste despre 6 trasee turistice atestate, aflate în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara si toate sunt în Muntii Parâng. Astfel, vorbim despre „Stâna Rosiile – Lacul verde – Muntele Sliviei – Stâna Rosiile”, „Lacul Câlcescu – Piatra Tãiatã – Vf. Mohorul – Cabana Rânca”, „Petrosani – Valea Maleia – Dl Mosic – Dl Slãtinioara – Cabana Rusu”, „Cabana Obârsia Lotrului – Lacul Câlcescu – Vârful Parângul Mare – Caba Rusu”, „Cabana Obârsia Lotrului – muntele Cãrbunele – Vf. Mohorul – Lacul Câlcescu” si „Cabana Rânca – Muntele Verde – Valea iezerul – Cabana Obârsia Lotrului”. Acestea sunt cele sase trasee montane care pot reprezenta tot atâtea motive pentru atragerea turistilor în zonã, cu atât mai mult cu cât toti oficialii vorbesc despre turism ca despre singura alternativã viabilã la minerit. „Încã din 2004, de la preluarea Consiliului Judetean, am spus cã sansa judetului Hunedoara pentru a supravietui si pentru a se dezvolta este turismul. Spuneam atunci cã Valea Jiului este zona cea mai propice pentru a se dezvolta turismul, în special pe timp de iarnã. (…) Se dovedeste cã ce am spus atunci este o realitate, pentru care continui sã mã bat sã fie pusã în aplicare”, spunea recent presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Turismul de varã, aproape inexistent

5-1Si dacã iarna  Parângul mai atrage încã turistii – chiar dacã sezonul trecut lucrurile au fost negre pentru cei care au dezvoltat activitãti turistice în zonã, dupã ce proiectul investitional a stagnat – vara sunt putini cei care aleg aceastã destinatie turisticã. Paradoxal, în judetul Huendoara functioneazã aproape 50 de agentii de turism licentiate de ANT. Dintre cele 48 de agentii, 8 functioneazã doar în Petrosani, iar alte 3 în Vulcan, Petrila si Lupeni. Din pãcate, însã, activitatea lor este orientatã preponderant spre alte statiuni din tarã sau din lume sau, altfel spus, mai mult duc turistii decât îi aduc. “Sunt putini cei care vor sã petreacã vacantele aici, la noi. Clientii nostri sunt, în general, oameni din zonã, din Valea Jiului, care în concediu îsi doresc sã plece în alte pãrti. Dar, la târgurile de turism ne întâlnim cu alti colegi de-ai nostri, din alte judete, facem schimb de informatii, dar ofertele sunt destul de putine”, a precizat reprezentantul unei agentii de turism din Valea Jiului. Si pentru cã este nevoie de dezvoltarea acestuis egment, oficialii se gândesc la cel mai serios mod posibil la turismul de varã. “În primii doi ani dupã ce a început investitia din statiunea Parâng a crescut numãrul de paturi cu aproape 50%, s-au construit pensiuni noi. Într adevãr, însã, turismul de iarnã detine ponderea. Ne gândim sã dezvoltãm turismul de varã prin diverse actiuni care tin de noi, respectiv motocros, parapantism sau cros montan”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen Cosman