Mai este mai putin de o sãptãmânã pânã când certificatele energetice vor fi obligatorii. Din 20 iulie, nicio tranzactie imobiliarã nu se va mai face fãrã acest act. Asta ar putea trage si mai mult în jos piata imobiliarã din Valea Jiului.
În contextul actual în care de ani buni nu se mai fac tranztactii avantajoase pe pita imobiliarã, iar în Valea Jiului vânzãrile de case au înregistrat o adevãratã prãbusire, certificatele energetice vin sã îi doboare si mai mult pe vânzãtori. Dacã pânã acum aveau de gãsit un cumpãrãtor care sã le accepte pretul, acum vânzãtorii mai au o cheltuialã în plus. Este vorba despre certificatul energetic,pe care orice vânzãtor imobiliar trebuie sã îl detinã din 20 iulie. „Acest act va aduce o nouã stagnare. Vânzãtorul va mai avea o cheltuialã în plus, iar la contractele pentru prima casã va fi si mai greu. Nu cred cã va fi mai rãu ca înainte, cã tot în stagnare am fost, dar va fi o nouã cheltuialã”, spune un agent imobiliar din Petrosani.
Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sã punã la dispozitia potentialului cumpãrãtor sau chirias, dupã caz, anterior perfectãrii contractului, o copie de pe certificatul energetic. Altfel contractele de vânzare-cumpãrare sau închiriere sunt , potrivit prevederilor Codului civil, relativ nule.
Eficienta energeticã a început sã fie un punct important adus în discutie de cãtre potentialii chiriasi si cumpãrãtori de spatii de birouri, în contextul atentiei speciale acordate în ultimii trei ani cheltuielilor de mentenantã ale clãdirii si optimizãrii acestora. „Si în anii anteriori ne-am confruntat cu astfel de „pretentii” din partea cumpãrãtorilor, care se interesau de calitatea peretilor,a geamurilor, doar cã nu exista un act care sã ateste acest lucru. Acum va fi acest certificat energetic si oamenii vor sti mai bine ce cumpãrã”, a mai adãugat agentul imobiliar.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusã prin Legea 159/2013, publicatã recent în Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energeticã a clãdirilor.
Noua lege prevede ca pentru clãdirile sau unitãtile de clãdire care se vând sau se închiriazã, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sã punã la dispozitia potentialului cumpãrãtor sau chirias, dupã caz, anterior perfectãrii contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta sã ia cunostintã despre performanta energeticã a clãdirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpãrare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
De asemenea, la data înregistrãrii contractului de vânzare-cumpãrare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rãmâne în posesia proprietarului.
Pretul unui certificat energetic începe de la 200 euro + Tva, pentru apartamente si vile cu suprafatã pânã în 200 mp.
În acest caz, beneficiarul trebuie sã punã la dispozitia auditorului informatii cu privire la materialele din care este realizatã casa, date cu privire la perioda în care a fost construitã, planurile imobilului cu precizarea orientãrii cardinale, date cu privire la consumurile lunare de apã caldã si cele anuale de energie pentru încãlzirea imobilului, numãrul de utilizatori, etc…
Diana Mitrache