Din cauza lucrãrilor de reabilitare a Defileului Jiului traficul în ultima vreme este un adevãrat cosmar pentru toti conducãtorii auto. Având în vedere cã traficul rutier a început deja sã fie restrictionat mai multe zile pe sãptãmânã, acest lucru în conditile în care lucrãrile de reabilitare se vor întinde pe parcursul a mai multi ani, poarta de intrare în Valea  Jiului dinspre judetul Gorj este practic paralizatã acest lucru aducând pe lângã nervi multi, oboseala si cheltuieli suplimentare pentru soferi, si prejudicii financiare Vãii.

Astfel cã multã lume care tranziteazã Valea Jiului este obligatã sã aleagã rute ocolitoare. De cele mai multe ori aceste rute ocolitoare sunt alese în ultimul moment pentru cã sunt putini soferi care stiu de situatia din Defileul Jiului.

Astfel am întâlnit mai multi soferi care dupã ce au asteptat aproape o zi întreagã la coadã în asteptarea deschiderii defileului au preferat sã se întoarcã din drum si sã aleagã o altã rutã care din pãcate nu numai cã este cu câtiva zeci de kilometrii mai lungã dar si drumul este foarte prost.

”Nu am ce face, trebuie sã ajung cât mai repede la Târgu Jiu si nu pot sã astept pânã desearã când se vor trezi ei sã ne dea drumul. O sã merg pe Voineasa chiar dacã este mai lung drumul si pe lângã asta este si foarte prost pentru cã aici nimeni nu a mai bãgat bani. M-am sãturat sã tot arunc bani în stânga si în dreapta pentru reparatia masinii mai ales cã este si aproape nouã si oricum nimeni nu ne va da banii înapoi nici pentru piese si nici pentru combustibilul pe care îl consumãm degeaba din cauza lor” ne spune un sofer.

Mai mult decât atât ruta aceasta pe Jiet si implicit pe Voin3-1easa poate fi una la fel de periculoasã ca si în Defileul Jiului pentru cã drumul nu este unul bun, este plin de curbe periculoase iar traficul este îngreunat din cauza masinilor de mare tonaj care la rândul lor trebuie sã ocoleascã defileul pe acest drum sau pe Valea Oltului sau Caras Severin.

”Am un termen de respectat si trebuie sã predau aceasta marfã pentru cã este perisabila. Va trebui sã merg pe Voineasa pentru cã nici nu mai am foarte multã motorina ca sã mã întorc si sã merg pe Valea Oltului. Am mai fost o singurã datã pe acel drum si nu mi-a plãcut deloc pentru cã nu este bun si trebuie sã fiu foarte atent mai ales cã au 20 de tone dupã mine” a declarat un sofer de tir.

Toferii nu vor putea circula pe Defileul Jiului între Târgu Jiu ti Petrotani, sãptãmânal, marti, miercuri si joi. Compania Nationalã de Autostrãzi ti Drumuri Nationale din România a luat aceastã decizie pentru a efectua lucrãri de reparatie la soseaua dintre munti.

Sectorul de drum cuprins în proiectul de reabilitare are 32 de kilometri, iar costul reparatiilor se ridicã la 185 de milioane de lei.

Monika BACIU