Firma care a încercat sã intre pe usa din dos a licitatiei pentru hrana caldã a minerilor cu o adeverintã de la Primãria Petrila care îi dãdea în administrare o baracã putea îmbolnãvi toti ortacii, dacã ar fi câstigat selectia de oferte.

Legislatia în domeniul achizitiilor publice este cel putin deficitarã si, cu o dovadã de spatiu, oricine poate participa la orice licitatie, indiferent de natura sau de implicatiile acesteia. Iar dacã devine si câstigãtor pe baza ofertei prezentate, lucrurile se pot complica la modul cel mai serios. Acest lucru este scos din nou la luminã de licitatia pentru masa caldã a minerilor, unde o societate din Bucuresti a încercat sã câstige contractul în valoare de aproape 7 milioane de lei, fãrã sã îndeplineascã normele minime de securitate alimentarã. Licitatia a avut loc la finele sãptãmânii trecute, la sediul SNH, iar la licitatie s-a prezentat si o firmã din Bucuresti, specializatã, spun cunoscãtorii, mai ales în servicii de catering. Cum minerii nu pot mânca „din caserolã”, iar firma nu avea sediu în Valea Jiului unde sã prepare hrana caldã, solutia a fost o baracã de la intrarea în Mina Petrila. Reprezentantii societãtii bucurestene au primit din partea administratiei locale din Petrila un acord de folosire a acelei locatii, cu care au reusit sã se înscrie în licitatie. Din fericire pentru beneficiarii serviciilor acesteia, adicã minerii angajati la cele 4 mine viabile, firma nu a fost declaratã câstigãtoare.

Dosar incomplet!3-1

Spunem „din fericire” pentru cã ar fi putut fi pusã în pericol sãnãtatea ortacilor, pentru cã firma nu detine autorizatie sanitar – veterinarã nici pentru prepararea hranei la punctul din Petrila si nici pentru transport. Acest lucru l-au descoperit inspectorii sanitar – veterinari. „Noi spunem cã firma din Bucuresti care a vrut sã organizeze masa caldã a minerilor cã nu ar fi putut sã obtinã aceastã facilitate, întrucât în dosarul de licitatie ar fi trebuit sã depunã documente care atestã calitatea lor cã pot sã organizeze, sã transporte si sã ofere masã caldã pentru aproape 2700 de persoane. Aceastã firmã nu dispune de autorizatie sanitar – veterinarã pentru spatiul din Petrila cu care s-au afisat la licitatie. Trebuie sã existe sursã de apã, canalizare si toate celelalte utilitãti prevãzute de lege. Cât priveste firma care oferã acest serviciu (n.r. si care a si câstigat licitatia) de 20 de ani nu au avut nicio problemã legatã de acest serviciu”, a declarat Octavian Popescu, medic sef coordonator al CSVSA Petrosani.

Carmen Cosman